Λαμπρός ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας το «Πάσχα του καλοκαιριού», η κορυφαία Θεομητορική εορτή τού εκκλησιαστικού έτους, η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της μεταστάσεώς Της εις τους Ουρανούς.

Πλήθος πιστών προσήλθε ευλαβικά χθες και σήμερα στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές και τα παρεκκλήσια τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως προκειμένου να τιμήσει το πρόσωπο της Μητέρας του Ιησού Χριστού και να συμψάλει τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής.

 

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Επίκεντρο η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η οποία επί διήμερο «πλημμύρισε» από εκατοντάδες ευσεβείς χριστιανούς όλων των ηλικιών, που με υπομονή περίμεναν καρτερικά να ασπασθούν την ανθοστόλιστη Ιερά Εικόνα της Παναγίας, υποκλινόμενοι με ευλάβεια και σεβασμό στην Χάρη Της και εκζητώντας την ευλογία και την μεσιτεία Της.

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με τους πιστούς τής Αχαΐας (και όχι μόνο) να κατακλύζουν την Ιερά Μονή και τον αύλειο χώρο της.

 

Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας: «Ας εισέλθουμε στη ζωή

της υπακοής, της πίστης και της ταπείνωσης, ακολουθώντας

το παράδειγμα της Παναγίας μας»

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, ο οποίος ομίλησε καταλλήλως για το πανσεβάσμιο ιερό πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού, αναφερόμενος στη σημασία της μεγάλης αυτής εορτής της Ορθοδοξίας.

«Οι σημερινοί άνθρωποι άραγε τι ψάχνουμε να βρούμε; Την χαρά, την υπακοή, την πίστη, την αγάπη; Πώς θα τα βρούμε όλα αυτά εάν δεν πιστέψουμε στον Ιησού Χριστό, εάν δεν πιστέψουμε στη διδασκαλία Του, εάν δεν κάνουμε πρότυπο στη ζωή μας την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία ήταν άνθρωπος υπακοής και πίστεως; Η Παναγία μας γέννησε τον Χριστό με σκοπό να δώσει ζωή σε όλους εμάς. Πλέον δεν υπάρχει θάνατος, διότι η ζωή βγήκε μέσα από την Παναγία μας. Ο Χριστός, μέσα από τη Σταύρωση και την Ανάστασή του, έδωσε τέλος στην κυριαρχία του Διαβόλου και κατ’ επέκταση στον θάνατο. Η Παναγία μας είναι η πύλη, διά της οποίας οι πιστοί γινόμαστε κοινωνοί του Θεού, είναι η διασώζουσα και μεσιτεύουσα για το ανθρώπινο γένος. Με τη ζωή Της αλλά και με την Κοίμησή Της η Υπεραγία Θεοτόκος έγινε η αιτία να ανοίξει για εμάς η πύλη του Παραδείσου, προσφέροντάς μας μια ακόμα θεία απόδειξη. Πως, όταν κατορθώσουμε στα μέτρα τής προσωπικής αδυναμίας να ενωθούμε με την όντως ζωή, δηλαδή με τον ίδιο τον Θεό, τότε όχι μόνο γινόμαστε μέτοχοι της ζωής, όχι μόνο δεν πρόκειται να γευτούμε τον πνευματικό θάνατο, αλλά και αυτή η σωματική νέκρωση αποτελεί σημείο θριάμβου και όχι λύπης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, καλώντας τους πιστούς να εισέλθουν στη ζωή της ταπείνωσης, της αγάπης και της καρτερίας, σύμφωνα με το παράδειγμα της ίδιας της Παναγίας μας.

Και κατέληξε ως εξής: «Ο άνθρωπος που ασκείται στην υπακοή, την πίστη και την αγάπη του προς τον Θεό, έχει κερδίσει την χάρη και την ευλογία Του. Γι’ αυτό και σας λέγω το εξής: Όλοι μας ας ασκηθούμε στην υπακοή και στο θέλημα του Θεού. Ας πιστέψουμε σε Αυτόν, διότι είναι ο μόνος αληθινός. Έτσι, λοιπόν, από αυτή την ιστορική Ιερά Μονή, όπου επί 2.000 χρόνια φυλάσσεται η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιωτίσσης που θαυματουργεί ανά τους αιώνες, ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα πρόσκληση ώστε να… ξυπνήσουμε από τον πνευματικό λήθαργο και να ζήσουμε την χαρά που μας δίδει η ένωσή μας με τον Θεό. Και έτσι, διά των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να εισέλθουμε νικητές εις την βασιλεία Του».

 


Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Η επαφή μας με την  
Παναγία είναι εμπειρία ζωής αιωνίου!»

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού πρώτα ευχήθηκε σε όλους πατρικώς, ιδιαιτέρως δε στους κατ’ όνομα εορτάζοντες και εορτάζουσες, αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή για την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας, παροτρύνοντας το εκκλησίασμα να καταφεύγει μέσω της προσευχής στην προστασία της Μητέρας του Θεού, η οποία αποτελεί την «Σκέπη του κόσμου» που προσφέρει τη χαρά, την ανακούφιση και την ελπίδα.

«Ας προσπαθήσουμε να ενωθούμε με τον Θεό! Ας κάνουμε την Παναγία προστασία και… ασπίδα μας! Ας λέμε ΄΄την πάσα ελπίδα μου εις Σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού φύλαξόν με υπό την Σκέπη Σου΄΄. Η Παναγία μας κάνει θαύματα σε όσους Την επικαλούνται! Εύχομαι, λοιπόν, όλοι μας να… γευθούμε αυτή τη γλυκιά εμπειρία, όταν δηλαδή μιλάμε με την Παναγία να νιώθουμε το χάδι και την αγάπη Της! Είναι μοναδική εμπειρία! Είναι εμπειρία ζωής αιωνίου!», είπε χαρακτηριστικά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.

 

«Πλημμύρισε» από ευλαβείς χριστιανούς και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Φανερωμένης Αιγίου

Με την ίδια θρησκευτική ευλάβεια εκατοντάδες πιστών προσήλθαν το τελευταίο διήμερο και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στην Μητέρα του Κυρίου μας.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρύσανθου, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μας και συγκεκριμένα στην εξύψωση της γυναικός στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Από πλευράς του Ιερού Ναού ο προϊστάμενος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Πρωτοπρεβύτερος π. Αθανάσιος Λιακόπουλος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του στον Μητροπολιτικό Ναό και του ευχήθηκε εγκαρδίως έτη πολλά και ευλογημένα.

 

Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης: «Η Παναγία είναι το τείχος

και η σκέπη μας, το όπλο της σωτηρίας και η θύρα της μετανοίας μας»

Χθες, παραμονή της εορτής, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, ομιλώντας για την παρέμβαση της Παναγίας στη ζωή του ανθρώπου. «Η Παναγία μας είναι η χαρά των ανθρώπων, που διώχνει κάθε θλίψη διότι δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Αυτή έφερε την ελπίδα στον κόσμο, σ’ Αυτήν ακουμπάμε με εμπιστοσύνη, Αυτή αντέχει και όσους Την αμφισβητούν… Γι’ αυτό και πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε προσωπική σχέση μαζί Της, να Την κάνουμε προστάτιδά μας, σύντροφο, μεσίτρια στην ζωή μας! Ας έχουμε την καρδιά μας γεμάτη ελπίδα πως η Παναγία θα είναι το τείχος και η σκέπη, το όπλο της σωτηρίας και η θύρα της μετανοίας, αρκεί να στραφούμε με ταπείνωση, υπακοή και πίστη στον Υιό και Θεό της», ανέφερε στο κήρυγμά του ο π. Ιωακείμ.

Εν συνεχεία, και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Αιγίου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, με πάνδημη τη συμμετοχή του κόσμου που έσπευσε να τιμήσει την Οδηγήτρια και Παρηγορήτρια όλων μας.

Λίγο πριν την Απόλυση, ο προϊστάμενος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης, π. Αθανάσιος ανακοίνωσε το γεγονός της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που επί έξι σχεδόν μήνες κρατούνταν στις φυλακές Αδριανούπολης. «Η χαρά της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως πολλαπλασιάζεται μετά το ευχάριστο γεγονός της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας. Την θλίψη και τον πόνο μας διαδέχεται πλέον η χαρά και η ευγνωμοσύνη στην Παναγία, που για μια ακόμη φορά με θαυμαστό τρόπο εκδήλωσε την πρόνοια και την προστασία Της στο λαό μας», σημείωσε ο π. Αθανάσιος, με το πλήθος των πιστών να ξεσπά σε αυθόρμητες εκδηλώσεις συγκίνησης και σε χειροκροτήματα. Στη συνέχεια, υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Αιγίου, άπαντες έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο, ευχαριστώντας (στα πρόσωπα των δύο αξιωματικών μας) τους Έλληνες στρατιώτες που με αυταπάρνηση φυλάσσουν τα όρια της πατρώας γης.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ