Βατόπουλος για Κορωνοϊό: “Είμαστε σε άνοδο, δεν πρέπει να αρρωστήσουμε όλοι μαζί”

«Είμαστε στην άνοδο (σ.σ. όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού) και προσπαθούμε να την κρατήσουμε χαμηλότερα. Είναι οι κρίσιμες 2-3 εβδομάδες» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Η κατάσταση βρίσκεται στην άνοδο. Να μην κοιτάζουμε τα κρούσματα αλλά τους διασωληνωμένους, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους. Αυτά είναι τα πιο σκληρά στοιχεία και μας δείχνουν την άνοδο» πρόσθεσε αν και δήλωσε ότι «είμαι ευχαριστημένος γιατί δεν έχουμε τις αυξήσεις που έχουν Ιταλοί και Ισπανοί».

Με αφορμή τις αποσωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό ο κ. Βατόπουλος επισήμανε  ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα πεθάνεις αν διασωληνωθείς» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «για να σωθείς πρέπει να υπάρχει ΜΕΘ και αναπνευστήρας οπότε αν αρρωστήσουμε όλοι μαζί κάποιος θα μείνει εκτός».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την κατάσταση με τις ουρές έξω από τράπεζες το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπενθυμίσε ότι γι’ αυτό «πρέπει να λέμε συνέχεια κρατάμε τις αποστάσεις. Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια που μεταφέρονται έως και απόσταση 2 μέτρων και ταξιδεύει στον αέρα».

Απαντώντας, τέλος, στους οπαδούς της λογικής της «ανοσίας της αγέλης», όπως αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι «για να σταματήσει η ιστορία θα πρέπει ο μισός πλανητής να αποκτήσει αντισώματα. Αυτό θα γίνει είτε να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να πεθάνουν οι μισοί είτε αυτό να γίνει σιγά-σιγά. Πρέπει να γίνει σιγά-σιγά, μιλάμε για ανθρώπους, δεν μιλάμε για κοτόπουλα».