“Κραυγή” απόγνωσης για τη σταφίδα από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο Αιγιάλειας

“Κραυγή” αγωνίας και απόγνωσης σχετικά με το μέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας και τις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι σταφιδοπαραγωγοί εκφράζει μέσω επιστολή του, ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, τους Βουλευτές του Νομού Αχαΐας και το Δήμο Αιγιάλειας, αναφέροντας:

-Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με την παρούσα επιστολή θέλει να σας ενημερώσει για την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι παραγωγοί Κορινθιακής Σταφίδας της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα των περιοχών που καλλιεργούν το προϊόν.

Για την φετινή χρονιά μέχρι στιγμής έχουμε να αντιμετωπίσουμε:
1) Μείωση παραγωγής λόγω:
α) Κακών καιρικών συνθηκών, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πολλές ασθένειες στο προϊόν που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτικές επεμβάσεις. β) Ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας) των τελευταίων ημερών με θερμοκρασίες που πολλές φορές υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και ακόμα θέλουμε τουλάχιστον 1 μήνα μέχρι να ξεκινήσει ο τρύγος στα πεδινά.

2) Εγκατάλειψη από μεγάλη μερίδα παραγωγών λόγω κόστους παραγωγής, χαμηλών τιμών στην περσινή παραγωγή 2022 και μη εξόφλησης στην ώρα τους τιμολογίων-ζυγολογίων ή συμφωνηθέντων μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών εξαγωγέων, φτάνοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση και με νομικά μέσα να προσπαθούν να πληρωθούν τον κόπο τους.

Ζητάμε τις άμεσες ενέργειες σας για την στήριξη του προϊόντος και των παραγωγών καθώς έχουμε φτάσει πλέον σε οικονομικό και επαγγελματικό αδιέξοδο. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το 80%των παραγωγών είναι ανασφάλιστο, με χρέη σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και χωρίς καμιά προοπτική για το μέλλον και την επιβίωση των οικογενειών μας.

Ειδικά για φέτος όποια λύση θεωρείται ότι μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει πρέπει να ληφθεί άμεσα με την ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος

Ο Γραμματέας Κωνσταντίνος Γιάχος”