ΚΚΕ: Οι αιτίες για την ακρίβεια που “καίνε” το λαϊκό εισόδημα

Όλες οι κυβερνήσεις  ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  έχουν ευθύνη για το σημερινό μαρτύριο της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα.   Από κοινού προώθησαν το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων απ’ το 2011 και την επιβολή του εισαγόμενου φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την  «πράσινη  μετάβαση».

Με βάση τις ίδιες κατευθύνσεις, υιοθέτησαν  και εφάρμοσαν  τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το «εμπόριο ρύπων», που επιβαρύνει τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή και πριμοδοτεί άλλες, ακριβότερες μορφές ενέργειας.  . Η απολιγνιτοποιίηση  είναι  εγκληματική  πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.  Όλοι μαζί προώθησαν την απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά, στο πλαίσιο της οποίας η ενέργεια μετατρέπεται σε χρηματιστηριακό προϊόν

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, που ενισχύεται με τους νόμους όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ακρίβεια είναι εμπαιγμός. Εντάσσονται στην ίδια στρατηγική που ευθύνεται για το πρόβλημα.

Ακόμα μεγαλύτερη κοροϊδία και πρόκληση είναι αυτά που λέει στον λαό, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, ότι η φωτιά που «καίει» το λαϊκό εισόδημα θα «σβήσει» με  την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ενέργειας, του «Green Deal» και της απολιγνιτοποίησης, που φούντωσε την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό, πολύ πριν προστεθούν και οι πολεμικές ανατιμήσεις σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ενισχύει με φρέσκο χρήμα, φοροαπαλλαγές και προνόμια τους επιχειρηματικούς ομίλους, ειδικά της ενέργειας, κουνώντας από την άλλη το δάκτυλο στον λαό να υπομείνει τις συνέπειες της ακρίβειας και του εξοντωτικού πληθωρισμού με μέτρα – ψίχουλα, στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας».

  Συμμετέχει στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στην αντιπαράθεση τους με τη καπιταλιστική Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, που πληρώνει ο λαός με βαριές – οικονομικές και άλλες – θυσίες, την ώρα που μια χούφτα ενεργειακοί όμιλοι και εφοπλιστές κάνουν χρυσές δουλειές με τη μεταφορά καυσίμων από τις ασιατικές και βορειοαμερικανικές αγορές.

 Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η  συγκέντρωση των τοπικών οργανώσεων του, και του βουλευτή του,  μπροστά από τη ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα, “για να επιστρέψει η ΔΕΗ στο δημόσιο”, είναι και  υποκριτική και επιστροφή στο τόπο του εγκλήματος, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αύτη που την οδήγησε σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση. Η απελευθέρωση της ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, η απολιγνιτοποίηση είναι και δικό της κυβερνητικό έργο.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, δυναμώνοντας τον αγώνα για τη κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων, αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις, στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών και ΕΒΕ, στήριξη των ανέργων.

Μόνη  διέξοδο υπέρ του λαού, είναι να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα το σύνολο των ενεργειακών πηγών της χώρας προς όφελος των δικών του αναγκών. Να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα, στο πλαίσιο μιας νέας κοινωνίας όπου  η εξουσία και η οικονομία θα βρίσκεται στα δικά του χέρια.

   ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ  ΚΚΕ