Κινητοποιήσεις για την παραμονή της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο – Συνεδριάζει απόψε η Συντονιστική φορέων και δήμου Αιγιάλειας

Πρόταση –παρέμβαση υπέβαλλε ο δήμος Αιγιαλείας στην δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» του υπουργείου Παιδείας, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου καταθέτοντας υπόμνημα (το οποίο αποστέλλεται και στην Υπουργό και τα κόμματα της ελληνικής βουλής) με τις θέσεις που αφορούν στην αναγκαιότητα αλλαγών ώστε να θωρακιστεί η διαδικασία μεταφοράς της έδρας σχολών. 

Στο υπόμνημα που κατατέθηκε αναλυτικά αναφέρεται: «Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ως έχων έννομο συμφέρον, δεδομένου ότι στο δήμο Αιγιαλείας λειτουργεί παράρτημα πανεπιστημιακής σχολής,  θέτει υπόψιν σας παρατηρήσεις και απόψεις όσον αφορά τον προωθούμενο νόμο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ με τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις»

Α. Αναμφίβολα το προωθούμενο νομοσχέδιο προκύπτει από την αδήριτη ανάγκη για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο!

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν την εκλογή των πρυτάνεων καταδεικνύουν το γεγονός ότι κατά γενική παραδοχή ο πρύτανης δεν θα πρέπει να είναι όμηρος συντεχνιακών συμφερόντων που υπονομεύουν την ορθή άσκηση των καθηκόντων του.

Ο Δήμος Αιγιαλείας έχοντας πρόσφατο παράδειγμα απόπειρας μεταβολής της έδρας της σχολής Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, που είναι προφανές ότι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων και μόνον, διαπιστώνει τη βούληση με τo νέο νόμο πλαίσιο να θωρακιστεί η διαδικασία εκλογής του πρύτανη ώστε να μπορεί να λειτουργεί πέρα από συντεχνιακές συμφωνίες και εξυπηρετήσεις.  

Β. Η κατάργηση αποφάσεων της ελληνικής βουλής μέσω εξουσιοδοτικής διάταξης με Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί μείζον πολιτικό και δημοκρατικό ζήτημα και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επανεξεταστεί ώστε η όποια μεταβολή ή κατάργηση για μια σχολή που ιδρύθηκε με απόφαση της ελληνικής Βουλής να γίνεται με απόφαση της ελληνικής Βουλής και μόνον.

Γ. Στο σχέδιο νόμου που προωθείται στα προτεινόμενα άρθρα «5» και «21» όσον αφορά στη «Διαδικασία ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, μετονομασίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» μέσω Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση από το Υπουργείο με σειρά στοιχείων που να δικαιολογούν τις μεταβολές ώστε να μην δρομολογούνται με αδιαφανή κριτήρια τόσο ουσιαστικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την ορθή λειτουργία της κάθε σχολής, του Πανεπιστημίου και τη διασύνδεση με τις κατά τόπους κοινωνίες.

Η πρόσφατη απόπειρα μεταφοράς της έδρας της σχολής Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα με μόλις 90 λέξεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο,  αποτελεί τρανή απόδειξη της αναγκαιότητας  να υπάρχει σαφής τεκμηρίωση σε τέτοιες περιπτώσεις».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ 

Παράλληλα τη Δευτέρα 20/6 και ώρα 8.30` το βράδυ στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στη Μυρτιά Αιγίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Συντονιστικής φορέων και δήμου προκειμένου οργανωθεί η μαζικότητα των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αρχής γενομένης από την Παρασκευή 24 Ιουνίου σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συντονιστικής. 

Την ίδια ώρα σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα κι εν συνεχεία την Τετάρτη σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου έρχεται προς έγκριση η αναμόρφωση προϋπολογισμού που αφορά στις δαπάνες για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων που έχουν αποφασιστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναλύθηκε και σε συνέντευξη Τύπου την περ.Πέμπτη, η Αιγιάλεια έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα που θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωσή της! Ειδικότερα ως εκπρόσωπος του Δήμου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος που συντονίζει τον αγώνα μαζί με τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου και του Εμπορικού Συλλόγου Πάνο Γεωργόπουλο και Λάμπη Παπαδόπουλο αντίστοιχα, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην πόλη υπερτόνισε πως η Αιγιάλεια δε θα επιτρέψει την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη μεταφορά της έδρας, βασιζόμενο σ`ένα νόμο που καταργείται, ενημερώνοντας παράλληλα για τις δράσεις που προγραμματίζονται μέσα στην εβδομάδα για να διατρανώσει η πόλη το δίκαιο αίτημά της για παραμονή της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο.