Κατσανιώτης: Πρέπει να αποφύγουμε μια νέα «Μέση Ανατολή» στην Ευρώπη.

Την ευγνωμοσύνη του στους Έλληνες διπλωμάτες σε Μαριούπολη και Οδησσό εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών

Την ευγνωμοσύνη του στους Έλληνες διπλωμάτες που βρέθηκαν στην Ουκρανία εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης με αφορμή την νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού για την απομάκρυνση του Γενικού Προξένου της Μαριούπολης Μανώλη Ανδρουλάκη.  «Ξεκίνησε νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού για την απομάκρυνση του Γενικού μας Προξένου στην Μαριούπολη. Η επιχείρηση γίνεται σε στενή συνεργασία με τον ΟΑΣΕ καθώς στην αποστολή συμμετέχει και το προσωπικό του οργανισμού που παρέμενε στην πόλη»είπε ο κ. Κατσανιώτης μιλώντας στον Αντ1 για να προσθέσει «οι προσπάθειες του Γ. Προξένου Μ. Ανδρουλάκη και του πρέσβη μας Φ. Κωστελλένου στη Μαριούπολη και του Γ. Προξένου Οδησσού Δ. Δόχτση να στηρίξουν και να προστατέψουν του ομογενείς μας, τιμούν την πατρίδα. Τιμούν  τους Έλληνες»

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις Ρωσικές και τις Ουκρανικές αρχές καθώς και με διεθνείς οργανισμούς για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και της Ελληνικής ομογένειας.

Στο ίδιο μήκος μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διαμορφωθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί δίοδοι στην Ουκρανία και στις εμπόλεμες περιοχές όπου βρίσκονται Έλληνες ομογενείς. «Υπάρχουν επαφές και γίνονται συζητήσεις και με τις δύο πλευρές αλλά και με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός και ο ΟΑΣΕ προκειμένου να δημιουργηθούν ασφαλείς οδοί διαφυγής και ανθρωπιστικής βοήθειας» είπε για να προσθέσει «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο».

Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης είπε πως «οι τελευταίες 20 ημέρες άλλαξαν τον κόσμο που ξέραμε. Έχουμε διαπραγματεύσεις και την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πολεμικές συρράξεις. Η φιλελεύθερη Δύση οφείλει να ξαναδει την κατάσταση συνολικά. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι μια νέα «Συρία» μια νέα «Μέση Ανατολή» στην Ευρώπη».