Καλογερόπουλος: «Δεν επιτρέπεται πια το κρυφτό – Η αντιπολίτευση Γούτου να ξεκαθαρίσει πόσο θα εμποδίζει την ολοκλήρωση του έργου»

Ενημερωτική σύσκεψη για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η Πλατεία Αγίας Λαύρας συγκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο γραφείο του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, με αφορμή την πρόσφατη απόρριψη εκ μέρους της επιτροπής του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΔΕΠΙΝ της ένστασης που κατέθεσε η δημοτική αρχή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, που έκανε δεκτή την γνωστή προσφυγή πέντε δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, βάζοντας έτσι «φρένο» στο έργο.

Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου. Το παρών έδωσαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βασίλης Χριστόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεών τους κ.κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και Αγγελική Κουρή και η κα Μαρία Ιατροπούλου εκπροσωπώντας τον κ. Παναγιώτη Παπακωνσταντινόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γεώργιος Ρούσσος, οι νομικοί σύμβουλοι κ. Γεώργιος Μπέσκος και κ. Παναγιώτης Κουρής και ο μηχανικός του δήμου κ. Ηλίας Ντόκος.  Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η απουσία των κ.κ. Χρήστου Γούτου και Βασιλικής Ψυχράμη, οι οποίοι δεν απέστειλαν ούτε εκπροσώπους τους να θέσουν επί τάπητος τις απόψεις τους αλλά και τις προτάσεις τους για να επιλυθεί το ζήτημα, σε μια στιγμή αρκετά δύσκολη για τον Δήμο όπου δεν νοούνται απουσίες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος κατά τη συζήτηση.

Στο δια ταύτα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες από την Νομική και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σημείωσαν ότι  πλέον υπάρχουν στον ορίζοντα τρεις διαφορετικές επιλογές:

Α) Οριστική έκπτωση του αρχικού αναδόχου και επαναδημοπράτηση του έργου, διαδικασία χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα.

Β) Πρόσκληση των δύο επόμενων υποψηφίων αναδόχων, διαδικασία επίσης κοστοβόρα λόγω των ανατιμήσεων των υλικών που έχει σημειωθεί από το 2016.

Γ) Εκ νέου διαδικασία για την υποκατάσταση εργολάβου. Όπως αναφέρθηκε, η προσφυγή της δημοτικής αρχής απορρίφθηκε για καθαρά τυπικό λόγο, καθώς έπρεπε η απόφαση για υποκατάσταση να ληφθεί και να υπογραφεί από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας και όχι από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας, η οποία πάντως αποφάσισε στηριζόμενη σε σχετική εισήγηση του ιδίου του διευθυντή. Βεβαίως, όπως τονίστηκε από τον δήμαρχο, το να ακολουθηθεί αυτή η οδός που είναι μακράν η πιο συμφέρουσα και πιο σύντομη, θα πρέπει να υπάρχει και η καλή προαίρεση όλων των δημοτικών παρατάξεων, καθώς κανείς δεν διασφαλίζει ότι μετά δεν θα επινοήσουν άλλους λόγους για να μπλοκάρουν για μια ακόμη φορά το έργο…

Μετά το τέλος της διαλογικής συζήτησης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μας λυπεί πραγματικά το γεγονός πως οι κατά τα άλλα λαλίστατοι εκπρόσωποι των παρατάξεων Γούτου και Ψυχράμη, που διατυμπανίζουν με κάθε πρόσφορο μέσο πως η δημοτική αρχή είναι ανίκανη και διαμηνύουν πως ξέρουν την καλύτερη και πιο συμφέρουσα λύση, δεν παρέστησαν για να βοηθήσουν την πόλη και τους δημότες της σε αυτή τη δύσκολη πραγματικά κατάσταση. Τους περιμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρον να μας πουν καθαρά και ξάστερα τη γνώμη τους, όμως δεν εμφανίστηκαν. Δυστυχώς, με τη στάση αυτή δείχνουν πως δεν τους ενδιαφέρει που ο χώρος της πλατείας παραμένει έτσι σκαμμένος ούτε που οι πέριξ επιχειρήσεις στενάζουν οικονομικά, παρά μόνο στοχεύουν στο να πλήξουν τη δημοτική αρχή χωρίς να υπολογίζουν τους δημότες. Παρ’όλα αυτά, εμείς επιθυμούμε πραγματική συναίνεση και συνεργασία χωρίς δεύτερες και υστερόβουλες σκέψεις και θα συγκαλέσουμε σύντομα νέα συνάντηση, πιθανόν και συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους τοπικούς επαγγελματικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, όπου ελπίζουμε να είναι παρόντες και οι δημοτικοί αρχηγοί. Μέσα από τον διάλογο και την έκφραση όποιων διαφωνιών έχουμε, επιτέλους να προκύψει η βέλτιστη λύση και να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, ας το καταλάβουν. Ούτε επιτρέπονται απουσίες και κρυφτό».