Καλογερόπουλος για ΤΕΙ: “Δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν μας δεχθεί η Κεραμέως για την παραμονή της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο”

Σε απάντηση μελών της αντιπολίτευσης του Δήμου Αιγιαλείας, που κατηγορούν τη δημοτική αρχή για αδιαφορία και έλλειψη οξυδέρκειας και αντανακλαστικών στο ζήτημα της μεταφοράς της έδρας της Σχολής Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών από το Αίγιο στην Πάτρα, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος παραθέτει το ιστορικό δράσεων που ακολούθησαν την πρόσφατη αιφνιδιαστική πρόταση της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου για μεταφορά και κατάργηση περιφερειακών σχολών, μεταξύ αυτών και του Αιγίου, που εγκρίθηκε ακολούθως και από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ως αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα:

 • Τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 απεστάλη η υπ’ αριθ.πρωτ.18443 πρόσκληση του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημητρίου Καλογερόπουλου προς τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Χαράλαμπο Μπονάνο, τους Βουλευτές του Νομού Αχαΐας, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Δήμου Αιγιαλείας, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα, τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας κ. Κωνσταντίνο Φουσέκη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου κ. Σωτήρη Κοίλια, καθώς και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου κ. Γεώργιο Μπέσκο, με την οποία καλούνταν να συμμετάσχουν σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 8 μ.μ., προκειμένου να συζητηθεί το ανωτέρω θέμα. Η εν λόγω πρόσκληση απεστάλη στους αποδέκτες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και παραλήφθηκε απ’ όλους.
 • Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την καθορισμένη ημερομηνία, στην οποία όμως δεν συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ορισμένοι εκ των Βουλευτών του Νομού Αχαΐας, καθώς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.
 • Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 απεστάλη η υπ’ αριθ.πρωτ.19378 πρόσκληση του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημητρίου Καλογερόπουλου προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με την οποία καλούνταν σε νέα σύσκεψη διά ζώσης, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 και ώρα 20:00΄, στο Δημοτικό Κατάστημα Αιγιαλείας και στο Γραφείο του κ. Δημάρχου, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις επί των απαιτούμενων ενεργειών σχετικά με το ανωτέρω θέμα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Χρήστος Γούτος, Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος και Γρηγόριος Τριανταφυλλόπουλος, όπου συντάχθηκε από τους συμμετέχοντες σχετικό Διάβημα και αποφασίσθηκε η υποβολή του προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως. Το σχετικό Διάδημα απεστάλη την ίδια ημέρα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Βασιλική Ψυχράμη-Σταυροπούλου και Αγγελική Κουρή, που απουσίαζαν από τη σύσκεψη λόγω υποχρεώσεων, εκ των οποίων η μεν πρώτη συναίνεσε, η δε δεύτερη εξέφρασε την αντίρρησή της.
 • Το σχετικό Διάβημα απεστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 σε όλους τους Βουλευτές του Νομού προκειμένου να το προσυπογράψουν.
 • Κατά τις επόμενες ημέρες έως και την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, μετά από επίμονες προσπάθειες του κ. Δημάρχου, προσυπέγραψε το σχετικό Διάβημα η πλειοψηφία των Βουλευτών του Νομού, πλην των κ.κ. Χριστίνας Αλεξοπούλου (δεν απάντησε ούτε στο ηλεκτρονικό μήνυμα αλλά ούτε και στις τηλεφωνικές κλήσεις που έλαβε), του κ. Αλέξη Τσίπρα (ενημερώθηκε από τον κ. Σιδηρόπουλο, υπεύθυνο Γραφείου Πατρών αλλά δεν απάντησε) και Γεωργίου Παπανδρέου (δεν ήταν εφικτό να επικοινωνήσει μαζί του η γραμματεία του καθόσον απουσίαζε στην Αμερική). Επίσης, δεν συμφώνησε με το Διάβημα ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος.
 • Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, ζητήθηκε συνάντηση με την Υπουργό, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το αρμόδιο Γραφείο (κα Ζαφειροπούλου 210-3443601), όπου μας ενημέρωσαν ότι το αίτημά μας διαβιβάστηκε στον υπεύθυνο κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος θα μας ενημερώσει σχετικώς με την ημερομηνία της συνάντησης.
 • Την Παρασκευή 11 Ιουνίου, απεστάλη με ταχυμεταφορική το σχετικό Διάβημα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, με διαβιβαστικό έγγραφο του κ. Δημάρχου με αριθ.πρωτ.20485, όπου παρελήφθη από το αρμόδιο Γραφείο (κ. Στάικος) τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
 • Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και αφού δεν είχαμε καμία ενημέρωση από το Γραφείο της κας Υπουργού, επικοινωνήσαμε εκ νέου μαζί τους, όπου μας απάντησαν ότι θα ενημερωθούμε σχετικώς μέχρι το τέλος της ημέρας, είτε στο σταθερό τηλέφωνο της Γραμματείας, είτε απ’ ευθείας στο κινητό τηλέφωνο του κ. Δημάρχου.
 • Την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021, επικοινωνήσαμε πάλι με το αρμόδιο Γραφείο της Υπουργού, όπου μας γνώρισαν ότι θα υπάρξει επικοινωνία μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
 • Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 και αφού δεν υπήρξε επικοινωνία κατά την προηγούμενη ημέρα, ενοχλήσαμε εκ νέου την Γραμματεία της Υπουργού, όπου η κα Ζαφειροπούλου μας ανέφερε ότι, θα ενημερώσει και πάλι τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος οπωσδήποτε θα μας καλέσει. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Παρασκευόπουλος επικοινώνησε με τον κ. Δήμαρχο, όπου τον ενημέρωσε ότι θα τον ειδοποιήσει για την ημερομηνία και την ώρα της συνάντησης.
 • Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 και αφού δεν υπήρξε επικοινωνία για την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης, ενοχλήσαμε εκ νέου την Γραμματεία της Υπουργού, όπου η κα Ζαφειροπούλου μας ανέφερε ότι, θα ενημερώσει σχετικά τον κ. Παρασκευόπουλο.
 • Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, παρουσία των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων και έγινε εκτενής αναφορά στα τελευταία δεδομένα για τη σχολή της Φυσικοθεραπείας.
 • Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο Γραφείο της Υπουργού και μιλήσαμε με την κυρία Ζαφειροπούλου. Αφού της υπενθυμίσαμε ότι έχει περάσει πολύς καιρός χωρίς να έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Δήμου μας για συνάντηση με την κ. Κεραμέως, την ενημερώσαμε για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τη σχολή Φυσικοθεραπείας. Η κ. Ζαφειροπούλου μας απάντησε ότι ο κύριος Παρασκευόπουλος θα επικοινωνήσει με τον κ. Δήμαρχο κατά τη διάρκεια της ημέρας και τον δικαιολόγησε για την καθυστέρηση λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας. Ως ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη ενός γόνιμου και επoικοδομητικού διαλόγου δεχτήκαμε τη δικαιολογία, κρούοντας όμως και τον κώδωνα ότι αν το αίτημα δεν ικανοποιηθεί, τότε θα αναγκαστούμε να προβούμε σε δυσάρεστες για το ήθος και την πολιτική που πρεσβεύουμε, ενέργειες.

Ο μέσος νους μπορεί να αντιληφθεί εύκολα πως η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει αδιαφορήσει για την πορεία του θέματος αλλά το αντίθετο, οι προσπάθειες είναι συνεχείς και επίμονες. Εξάλλου, στη σύσκεψη της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου, παρόντων των επικεφαλής των παρατάξεών τους κ.κ. Χρήστου Γούτου, Βασιλικής Ψυχράμη και Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό των παρεμβάσεων και έθεσε πλέον ανοιχτά το ζήτημα δυναμικών κινητοποιήσεων διαφόρων μορφών, ώστε το Υπουργείο Παιδείας να ακούσει πλέον το αίτημα της κοινωνίας της Αιγιάλειας και η Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως να δεχθεί αντιπροσωπεία της πόλης και να ακούσει τα ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής της Σχολής Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο αλλά και της ανάπτυξης και άλλων σχολών, κάτι που εξάλλου αποτελεί διαχρονικό στόχο. Πλέον καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και τον ρόλο που του αναλογεί αλλά και που θα επιλέξει στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα της τοπικής κοινωνίας.