Θέμα ταυτότητας

Ξηµέρωσε εθνική εορτή, η οποία, θύµα κι αυτή του κορωνοιού, γιορτάστηκε  διαφορετικά αυτή τη χρονιά! Μια γιορτή  που συνέπεσε φέτος µε τη µεγάλη αναµπουµπούλα που επικρατεί στους κόλπους της Ευρώπης! Μια γιορτή που µας υπενθυµίζει την εθνική µας ταυτότητα και τους αγώνες που κάναµε για ανεξαρτησία κι ελευθερία! Μια γιορτή που οι περισσότεροι ανάµεσά µας την βλέπουν απλά ως µια µέρα ξεκούρασης, αργία γάρ, ή αδηµονούν να έρθει, κυρίως όταν έπεται ή προηγείται σαββατοκύριακο αυτής, καθότι ευκαιρία για εκδροµή αποτελεί! Λόγος ουδείς για εξιστόρηση των γεγονότων της εποχής στους πιο νέους, µόνον ό,τι κάνουν τα σχολεία… Μια µέρα ανάπαυσης κι όξω απ’ την πόρτα που λέει κι ο λαός… κι αυτό ήταν όλο !

Ως άνθρωπος  που αγαπά την Ιστορία, που του αρέσει το διάβασµα και που θεωρεί τον εαυτό του ανοιχτόµυαλο,  πολλές φορές έφθανα στο σηµείο να θεωρώ σχεδόν ηλίθιες και άνευ λόγου αυτές τις παρελάσεις, µε τα µακρά λογίδρια πολιτικών να τις συνοδεύουν και τους αποπροσανατολισµένους µαθητές να παρελαύνουν αδυνατώντας να ‘χουν το σωστό βηµατισµό λες και τους ζητούσες να λύσουν µαθηµατικό γρίφο! Θεωρούσα και για πάντα θα το πιστεύω, πως αρκεί να διδάξεις ορθά το µάθηµα της Ιστορίας και η εθνική συνείδηση θα διατηρηθεί ζωντανή κι ακµαία… Έλα µου ντε που δεν είχα ποτέ φανταστεί αυτόν τον ξεπεσµό της Παιδείας… Αυτό το µπαινάκης – βγαινάκης στα µυαλά των µαθητών που έχουν σηκώσει µπαϊράκι κι έχουν κάψει τον εγκέφαλό τους από την χρήση των κινητών ! Πού χώρος για Ιστορία όταν πρέπει να δεις τους πέντε κύκλους του Casa de papel µονορούφι! Και ελαχίστως φταίνε οι καθηγητές ή οι µαθητές, ουδείς άλλος ευθύνεται παρά µόνο αυτό το σύστηµα στείρας εκπαίδευσης που όλο µεταρρυθµίσεις  είναι κι ένα στάδιο πριν απ το «∆εύτε τελευταίον ασπασµόν» βρίσκεται! Γι’ αυτό, τι να πω, καλές είναι και οι παρελάσεις! Τουλάχιστον θα υπενθυµίζουν κάποια σηµαντικά για την πατρίδα µας γεγονότα!

Και φθάνουµε µιλώντας για Παιδεία στη Γαλλία και στο µακάβριο αποκεφαλισµό ενός καθηγητή που προσπάθησε να διδάξει την ελευθερία του λόγου και  έκφρασης και να προτρέψει τους µαθητές του να έχουν κριτικό νου, ν΄ αµφισβητούν θεωρίες και ν΄ αναζητούν την αλήθεια! Γίνεται θύµα Τζιχαντιστή που θεώρησε το µάθηµά του υβριστικό και ζήτησε εκδίκηση στο όνοµα του Θεού του!

Εδώ, δυστυχώς, η Παιδεία έχει αποτύχει στο να εξαφανίσει τις διαφορές που υπάρχουν ανάµεσα στους µαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών. Γιατί; Γιατί ίσως είναι ακόµα πολύ νωρίς… Γιατί υπάρχει ακόµα πολλή  δουλειά να γίνει … Πολύ απλά γιατί οι µάζες των µεταναστών που δέχεται η Ευρώπη είναι τεράστιες και η δυνατότητα ένταξης κι αφοµοίωσης όχι τόσο απόλυτα επιτυχής! Αυτό ακριβώς όπλισε το χέρι του δολοφόνου … Η έλλειψη Παιδείας που πάει ζευγάρι µε το στυγνό φανατισµό… Κι όταν είναι πειραγµένο το µυαλό είναι ικανό τέρατα να δηµιουργήσει και να πράξει!

Εκεί βίωσαν καταστάσεις που διόλου απίθανο να βιώσουµε στο µέλλον κι εµείς ή οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος!

Τα ιδεώδη της Ευρώπης της οποίας είµαστε µέλος βάλλονται… Οι αξίες µε τις οποίες µεγαλώσαµε βρίσκονται σε κίνδυνο. Η  Ευρώπη φοβάται … εδώ και χρόνια! Όµως ο φόβος παραλύει… σε κάνει να ξεχνάς ποιος είσαι… για το «καλό» σου κάτσε ήσυχος, µην αντιδράς, υπόµενε !

Πολύ χαίροµαι που αυτή τη στιγµή που ο σκοταδισµός προσπάθησε να υπερτερήσει, βρήκε µπροστά του τον Πρόεδρο της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας, ο οποίος συγκλονισµένος από το ειδεχθές έγκληµα  µίλησε στο λαό του και στην Ευρώπη ειλικρινώς! 

Ο Μακρόν δεν είναι ψυχολογικά άρρωστος … Είναι ψυχολογικά και πολιτικά υγιέστατος και πολιτισµένος! Είναι αρχηγός ενός λαού που αγαπά την µόρφωση, την καλλιέργεια… Ενός λαού που γεµίζει γειτονιές µε βιβλιοπωλεία, που διαβάζει στο µετρό, στην καφετέρια και στα πάρκα! Αυτός ο λαός αγαπά την φιλοσοφία και τις τέχνες… Πώς ο λαός αυτός να σωπάσει; Απέναντι στην µανία του φανατισµού αντέταξε την ελευθερία έκφρασης γεµίζοντας ογκώδη κτήρια µε σκίτσα του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo. ∆εν θα φιµωθεί ο ∆υτικός πολιτισµός! ∆εν µιλά για πολέµους και εχθροπραξίες, µα για ειρηνική συµβίωση και σεβασµό αξιών !

Το να διατηρείς την ταυτότητά σου στα χρόνια της παγκοσµιοποίησης είναι ένα στοίχηµα, το οποίο θα κερδηθεί µόνο µε τον σεβασµό θεµελιωδών αξιών και την ύπαρξη διαλόγου σε κάθε πιθανότητα παρεξήγησης ή µη κατανόησης. Αυτά όλα επιτυγχάνονται µόνο µε την καλλιέργεια του πνεύµατος. Η αµάθεια οδηγεί σε υποδούλωση, φανατισµό και παράνοια! 

Γι΄ αυτό φίλοι αναγνώστες διαβάστε, πληροφορηθείτε, συζητήστε, αντικρούστε και καταλήξτε σ΄ αυτό που είναι το πιο αληθινό… Και µάθετε και τα παιδιά σας να το κάνουν! Γνωρίστε τους την ιστορία και τον πολιτισµό µας… Να ξέρουν ποιες είναι οι ρίζες τους… Ποια τα λάθη και ποια τα επιτεύγµατα του λαού µας! Σίγουρα µια συζήτηση µαζί σας είναι πιο ωφέλιµη και καρποφόρα από το χάζεµα µπροστά σε µια κρύα οθόνη. ∆ιδάξτε τους πως οι διαφορές δε λύνονται µε την βία! Πως ο διαφορετικός δεν είναι εχθρός! Πως κάτι που δεν κατανοώ πρέπει να προσπαθήσω να το πλησιάσω, µαθαίνοντας, συζητώντας αντιπαραθέτοντας επιχειρήµατα! Αυτό µας διδάσκει ο Πολιτισµός µας και αυτό πρέπει να προάγουµε !

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδηµα  !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στην εφημερίδα «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» 29/10/2020