Θέμα επιλογής

Αυτές τις µέρες, όλο και πιό συχνά, έρχονται θέµατα µπροστά µου, που ζητούν επίλυση ! Από το πλέον απλό έως το πλέον σύνθετο, µε βάζουν να πάρω αποφάσεις, οι οποίες θα χαράξουν την µελλοντική µου πορεία! ∆ε το λές και ευκολάκι αυτό, καθώς υπέρ και κατά πρέπει να ζυγιστούν, µελλοντικές εξελίξεις να προβλεφθούν και το µυαλό µιας ξανθιάς, όπως και να το κάνεις,τ έτοιο φόρτο πώς να τ’ αντέξει ;

Άτιµο οξυζενέ, κάτι εσύ, κάτι και η παρά την θέλησή µας κλεισούρα, καζάνι µου κάνατε το µυαλό που βράζει και καπνοί εγκεφαλικών κυττάρων  καιόµενων απ΄ την σκέψη αναδύονται εκ του κρανίου µου !

Της Αίτνας θα γίνει, το βλέπω, αλλά και δε πα να γίνει; ‘ Οποια και να ‘ναι η απόφασή µου, δική µου επιλογή θα ΄ναι, οπότε γούστο µου  και καπέλο µου, που λέει και σοφός λαός!

Μεγάλη υπόθεση το να επιλέγεις! Σωστά ή λανθασµένα δεν έχει σηµασία! Το µεν πρώτο σε κάνει να προχωράς, το δε δεύτερο σου δίνει ένα µαθηµατάκι πρώτης τάξεως, το οποίο αν κατανοήσεις κι αποδεχθείς ως τέτοιο θα σε κάνει σοφότερο στην αµέσως επόµενη κίνησή σου!

Το θέµα είναι να µπορείς να επιλέγεις ! Και το κυριότερο να µην σου στερείται η δυνατότητα επιλογής! Τόσο καιρό σκέφτοµαι πώς θα µπορούσαν να ήταν τα πράγµατα αν Εγώ ως πολίτης αποφάσιζα, µόνος µου, πώς θα προστατέψω τον εαυτό µου και τους γύρω µου απ΄ την πανδηµία… δίχως καραντίνες και απαγορεύσεις επιβεβληµένες απ΄ το Κράτος! Κι είναι ν΄ αναρωτιέται κανείς: Τόσο άχρηστους µας θεωρούν για κάτι τόσο απλό, ενώ τόσο ικανούς για τυφλή υπακοή;

Γιατί να υπακούω σε µέτρα που µε κλείνουν  µέσα πριν να πάνε οι κότες για ύπνο, γιατί να χάνω έναν χρόνο της ζωής µου παραγωγικό, γιατί να µην µπορώ να ονειρευτώ, να ταξιδέψω ή να επιχειρήσω; Γιατί να µην µπορώ να επιλέξω να σέβοµαι τους κανόνες υγιεινής, να είµαι προσεκτικός και προστατευτικός απέναντι στους άλλους από επιλογή καθαρά και µόνο απ αυτήν;

Κάποια στιγµή που το κόστος κατάρρευσης της οικονοµίας θα ΄ναι παραπάνω από ορατό θα µας δώσουν αυτή τη δυνατότητα επιλογής… µα θα ναι γιαλαντζί κι αυτή !

∆ε λέω, θα χαρούµε, γιατί θα ΄χουµε πίσω ξανά την ελευθερία µας … έστω και κουρεµένη, αλά γκαρσόν !

Θέµα επιλογής, όµως, καθαρά δικής µας, θα ΄ναι η πορεία µας µετά την πανδηµία! Κι ίσως  τότε θα πρέπει να φανούµε, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή µας, πραγµατικά προσεκτικοί! ∆ιότι το βήµα, απ΄ την περιορισµένη, στην πραγµατική ελευθερία, θα πρέπει να γίνει αποφασιστικά! ∆ιαφορετικά τα περί ανθρωπίνων δικαιωµάτων τα βλέπω να πηγαίνουν στράφι  και εµάς στρατιωτάκια άνευ στολής !

Aγγέλα Παπαβασιλοπούλου

Χρονογράφημα στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” 4/3/2021