Η χερσαία ζώνη του Λιμένα Κατακόλου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ

2018.07.19 @ Σύσκεψη για τα έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Π.Ε. Ηλείας.

Απ. Κατσιφάρας: Γίνεται πράξη το όραμα μας για

την ΟΧΕ Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα εντάχθηκε το έργο “Αναβάθμιση Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Κατακόλου” στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020”, αποτελώντας το τρίτο ενταγμένο έργο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτό ανακοίνωσε από τον Πύργο, στις 19 Ιουλίου 2018, ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί η υλοποίηση της ΟΧΕ ανεβάζει ταχύτητες.

“Όταν ξεκινούσαμε το σχέδιο, στόχος μας ήταν να συνεργαστούν οι Δήμοι, η Περιφέρεια, οι φορείς και να ετοιμάσουμε ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος”, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι “σήμερα, φαίνεται να το έχουμε πετύχει. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει ήδη υποβάλει και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει εντάξει και έχει ήδη προχωρήσει το διαγωνισμό για τον Δρόμο δρόμου Λαστέϊκα –παράκαμψη Αγ. Ιωάννη- Κατάκολο, ο Δήμος Πύργου έχει ήδη καταθέσει την πρότασή του για την πλατεία Πύργου, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης και η Περιφέρεια, επίσης, έχει προχωρήσει τη μελέτη για το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακής οδού Κατάκολο (διασταύρωση Αγίου Ανδρέα) έως την είσοδο του Πύργου (σιδηροδρομική γραμμή)», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.”

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, οραματικό πλάνο, που σχεδιάστηκε, εξασφαλίστηκαν οι πόροι και τώρα υλοποιείται και το οποίο αναδεικνύει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας. Τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 41 εκ. θα κατανεμηθούν από το ΠΕΠ Δυτική Ελλάδα 2020.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε: «Το όραμα για την Ηλεία, γίνεται πράξη. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα και θετικά με την πορεία μας στο επόμενο διάστημα. Ξεκινώντας τη θητεία μας στην Περιφερειακή Αρχή θέσαμε προτεραιότητα μια στρατηγική επιλογή. Να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την Ηλεία που θα της δώσει αναπτυξιακή ώθηση, ξεπερνώντας τις μεμονωμένες παρεμβάσεις του παρελθόντος».

Ο κ. Κατσιφάρας, ευχαρίστησε δημόσια τις Διευθύνσεις, τις υπηρεσίες και το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας για την αποτελεσματικότητα και το έργο που παράγουν αθόρυβα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πορεία του συνόλου των έργων που υλοποιούνται στην ΠΕ Ηλεία, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί τεχνική συνάντηση, στο πλαίσιο της παρακολούθησης του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που έχει καταρτίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ΠΕ Ηλείας, καθώς και του ορθού προγραμματισμού με κυρίαρχο στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων.

 

Τα έργα που εκτελούνται από την ΠΕ Ηλείας, από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων

Στην ΠΕ Ηλείας, υλοποιούνται 13 σημαντικά έργα και μελέτες, προϋπολγισμού περίπου 34 εκατ. ευρώ (34.283.524,80) .

  • 11 έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

συνολικού προϋπολογισμού 21.036.000 ευρώ

  • 2 έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 247.524,80 ευρώ

 

Κατηγοριοποιούνται σε :

Οδικά (κατασκευές – συντηρήσεις): 11 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 32.961.524,80 €. Πρόκειται για έργα συντήρησης οδοποιίας, όλου του επαρχιακού οδικού δικτύου και όλες οι εργολαβίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Αντιπλημμυρικά: 2 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1.322.000 €.

Επιπλέον, στην Ηλεία, εκτελούνται, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της έδρας, από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων 25 έργα ύψους 64.580.434 €.

 

Ποιοι συμμετείχαν

Στην τεχνική συνάντηση, στο πλαίσιο της παρακολούθησης του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που έχει καταρτίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ΠΕ Ηλείας, με κυρίαρχο στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος – βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού – Εθελοντισμού και Αθλήτισμού Δημήτρης Κωσταριάς,   οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γεωργία Μαρτζάκλη και Λάμπης Αριστειδόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, ο Δημήτριος Καραβίδας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Ελένη Σπυράκη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Γιώργος Παπαδιαμαντόπουλος, ο ειδικός συνεργάτης ΠΔΕ Ευάγγελος Καραχάλιος και άλλα υπηρεσιακά στελέχη.