“Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας είναι η πρώτη Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, ένα γεγονός υψίστης πολιτικής σημασίας”

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821)

 

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, του σημαντικότερου πολιτικού γεγονότος που πυροδότησε τις εξελίξεις για την έναρξη του επαναστατικού αγώνα κατά του Οθωμανικού Ζυγού του 1821, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος εξέδωσε το εξής μήνυμα για την τοπική ιστορική γιορτή εθνικής σημασίας, που καθιερώθηκε ως αργία για τον Δήμο Αιγιαλείας το 2017 με Προεδρικό Διάταγμα:

«Στις αρχές του 19ου αιώνα οι καταπιεζόμενοι λαοί, σε όλο τον κόσμο, επηρεασμένοι από τα μηνύματα περί ελευθερίας, του Διαφωτισμού, της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης, ξεσηκώνονται και παντού ξεσπούν εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα. Και εδώ, στον ελλαδικό χώρο, ήδη προετοιμάζεται ο  «Μεγάλος ξεσηκωμός» του Γένους, καθώς έχουν προηγηθεί τα επαναστατικά κείμενα του Ρήγα Φερραίου : «Η Μεγάλη Χάρτα», « Τα Δίκαια του ανθρώπου», «Ο Θούριος».

Οι κλέφτες και οι αρματωλοί έχουν ήδη οργανωθεί. Αυτή τη συγκεκριμένη εποχή, οι ιστορικές αναγκαιότητες υπαγορεύουν τα επαναστατικά γεγονότα και τις εξελίξεις…

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα, συνέρχεται εδώ, στη Βοστίτσα, Μυστική Συνέλευση, τον Ιανουάριο του 1821.

Η Συνέλευση είναι αντιπροσωπευτική, καθώς συμμετέχουν κληρικοί, προεστοί, έμποροι από όλη την Πελοπόννησο. Πενήντα περίπου άτομα -όλοι μέλη της Φιλικής Εταιρείας, που έχει αποφασίσει την Επανάσταση για το 1821- συγκεντρώνονται εδώ, σε μέρος απόκεντρο και ασφαλές, προκειμένου να «συζητήσουν» πώς θα οργανώσουν τον Αγώνα για την Λευτεριά…Ανάμεσά τους προεστοί, κληρικοί και λαϊκοί: ο Ανδρέας Λόντος, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Παναγιώτης Δεσποτόπουλος, ο Λέων Μεσσηνέζης, ο Ασημάκης Φωτήλας, ο επίσκοπος Κερνίτσης Προκόπιος, ο επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Γερμανός, οι ηγούμενοι των μοναστηριών Αγίας Λαύρας, Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, Μεγάλου Σπηλαίου, εκπρόσωποι  από την Αρκαδία, το Ναύπλιο, το ΄Αργος, τη Μονεμβασία, τη Μάνη…

Ο Παπαφλέσσας φέρνει γραπτές οδηγίες από τον αρχηγό Αλέξανδρο Υψηλάντη, για τη στρατολόγηση και τη στρατιωτική οργάνωση, και απαιτεί «εδώ και τώρα» να αρχίσει η Επανάσταση! Οι σύνεδροι είναι επιφυλακτικοί για το  «ανέτοιμο»  ενός τέτοιου μεγάλου  εγχειρήματος.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν πιστεύει καθόλου στα λόγια του Παπαφλέσσα «περί Ρωσικής βοήθειας». Και εκφράζει την αγωνία του και τη θέση του «περί του πρακτέου», προτείνοντας σύνεση και  αναβολή, για το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Και επέρχεται η «σύγκρουση». Μια σύγκρουση που δεν οδηγεί σε ρήξη αλλά σε «συναίνεση» και αποφασίζουν να συγκεντρώσουν κρυφά στρατό, να συγκεντρώσουν χρήματα, τρόφιμα και στις 25 Μαρτίου να αρχίσουν τον Αγώνα! Και έτσι έγινε!

Το γεγονός λοιπόν της « Μυστικής Συνέλευσης» έχει μεγάλη ιστορική αξία, καθώς είναι             η  π ρ ώ τ η Ε π α ν α σ τ α τ ι κ ή  πράξη. Γιατί αποφάσισαν να μην υπακούσουν, εάν τους καλέσουν στην Τρίπολη για «εξηγήσεις» και να «το βαρέσουν στο λεβέντικο». Και αυτό έκαναν. Αλλά ταυτόχρονα είναι και η  π ρ ώ τ η  Ε θ ν ι κ ή Σ υ ν έ λ ε υ σ η  των Ελλήνων και γι΄αυτό χαρακτηρίζεται ως γεγονός υψίστης πολιτικής σημασίας.

Και εμείς οι Αιγιαλείς, γνωρίζοντας την αξία του γεγονότος αυτού και τη σημασία του για την Εθνική μας υπόθεση το 1821, καθώς δρομολόγησε τις  επαναστατικές εξελίξεις,  θελήσαμε να καθιερώσουμε την 26η Ιαναουαρίου κάθε χρόνο, να  εορτάζουμε  πανηγυρικά τη Συνέλευση, με τη συμμετοχή και των μαθητών. Και πετύχαμε, με τη συμβολή και της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, να εορτάζουμε με καθολική αργία και με κάθε επισημότητα, σύμφωνα  με το Προεδρικό Διάταγμα  156/19 -12-2017.

Εμείς  οι  Έλληνες έχουμε, πράγματι, πολλές αρετές, αλλά και πολλά ελαττώματα.΄Ετσι, παρά τις αντιθέσεις και τις αντιδικίες, όταν το χρέος προς τη Θρησκεία και την Πατρίδα το απαιτεί, ενώνουμε όλες τις δυνάμεις μας και υπερασπιζόμαστε με θάρρος και αυτοθυσία τα ιερά και τα όσιά μας. Και αυτό ακριβώς μας διδάσκει το γεγονός της «Μυστικής Συνέλευσης». Τότε οι Έλληνες αποφάσισαν όλοι μαζί, να αγωνιστούν εναντίον των τούρκων για την Ελευθερία τους, έχοντας τη «συμπαράσταση» της Ορθοδοξίας, του Χριστού και της Παναγίας.

Και δεν ξεχνάμε, ότι η «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» ήταν η «Απαρχή της  Ελληνικής Πολιτείας», όπως τη χαρακτήρισε ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.»