Η   ΙΛΕΑ προτείνει επετειακή Σημαία για το 2021

Γράφει η ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ Φιλόλογος - Ιστορικός

Η  ΙΣΤΟΡΙΚΗ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (ΙΛΕΑ),επιθυμώντας να συμβάλει στις πιο ουσιαστικές δράσεις για την Επέτειο των Διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821,όταν άρχισε ο Ιερός μας Αγώνας για την Εθνική μας Παλιγγενεσία,εποχή υψηλού ηρωϊσμού, γενναιοψυχίας και απαράμιλλου θάρρους των προγόνων μας, εποχή που χύθηκε πολύ αίμα, από αγωνιστές και λαό, προτείνει στο Δήμο μας  να καθιερώσει Επετειακή Σημαία,ώστε να μείνει «ες αεί», η μνήμη αυτής της μεγάλης Εθνικής Επετείου. Λαμβάνοντας δε υπόψη, ότι όλοι οι ιστορικοί δήμοι  έχουν ήδη θεσπίσει ένα τέτοιο Σύμβολο, που αναδεικνύει  ιδιαίτερες ιστορικές του στιγμές. Εμείς, έχουμε να αναδείξουμε την πρώτη ενωτική πολιτική πράξη των ελλήνων  την  « Αχαϊκή Συμπολιτρεία» ,η οποία είχε και ειδικό σύμβολο. ΄Εχουμε επίσης και συμμετοχή στο πρώτο πολιτικό κείμενο του Αγώνα ,τη «ΔΙΑΚΉΡΥΞΗ» της 26ης Ιανουαρίου του 1821,με ειδική σφραγίδα.Και ο συνδυασμός των δύο αυτών συμβόλων, μπορεί να συνθέσουν το «παρόν» Σύμβολο, με τα διακριτικά στοιχεία:

                ΔΗΜΟΣ   ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

                     1821 – 2021   

 

       Το κείμενο της πρότασης:                                       

——-

Θέμα: «καθιέρωση Δημοτικής Σημαίας»                                                

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Πολλοί δήμοι της χώρας (παραδοσιακοί και Καλικρατικοί),ιδιαίτερα δε δήμοι   Ι σ τ ο ρ ι κ ο ί, όπως ο δικός μας, έχουν θεσπίσει τα δικά τους –ιδιαίτερα- Σύμβολα,  τα οποία είναι αναρτημένα στα Δημαρχιακά κτίρια, μαζί με την Εθνική μας Σημαία       (όπως ο δήμος της Αθήνας, που έχει ως Σύμβολο την κεφαλή της Αθηνάς σκεπτομένης, ο δήμος της Θεσσαλονίκης τον ήλιο της Βεργίνας, κ.λ.π.).

Με την ευκαιρία δε της επετείου των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821,πρέπει και ο ιστορικός μας δήμος να δημιουργήσει τη δική του   Ε π ε τ ε ι α κ ή   Σ η μ α ί α , η οποία να έχει τους ιστορικούς μας συμβολισμούς.

Γι αυτό  π  ρ ο τ ε ί ν ο υ μ ε στο δήμο μας, να θεσπίσει  Επετειακή δημοτική Σημαία, με σύμβολα από τις δύοσημαντικότερες ιστορικές στιγμές της πόλης μας, που είναι το σύμβολο της Αχαϊκής Συμπολιτείας (  Χ )  και το Δάφνινο στεφάνι της σφραγίδας του Αχαϊκού Διευθυντηρίου- της πρώτης Επαναστατικής Κυβέρνησης,  που συστάθηκε την επομένη της Επανάστασης (26 Μαρτίου 1821),στην οποία συμμετείχε και ο Ανδρέας Λόντος- και θεωρείται η πρώτη σφραγίδα της Νεότερης Ελλάδας. Στην κορυφή του στεφάνου θα έχει το Σταυρό, το θρησκευτικό μας Σύμβολο, ενώ ο φόντος θα έχει μπλε (σιέλ) χρώμα, το χρώμα του ελληνικού ουρανού και της θάλασσάς μας. Και θα επιγράφονται: « ΔΗΜΟΣ   ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 1821 – 2021».

Η συγκεκριμένη Σημαία –η σύνθεση της οποίας βασίστηκε σε σκεπτικό, ιστορικά τεκμηριωμένο – είχε φιλοτεχνηθεί από τον σπουδαίο ζωγράφο αείμνηστο Μιχάλη Μιχαήλ-οδοντίατρο της πόλης μας ,καθώς ήταν πρόταση της ΙΛΕΑ, σε προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Σήμερα,κύριε δήμαρχε, η εισήγησή μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ,και είναι ευκαιρία στο δήμο μας – και σε ΄σας προσωπικά-  «να κάνει τη…διαφορά», θεσπίζοντας ένα επί πλέον Δημοτικό Σύμβολο, έτοιμο να κυμματίζει  δίπλα στην Ελληνική Σημαία και στη Σημαία του Α.Λόντου –που είναι πανελλήνιο Σύμβολο-την 25η Μαρτίου 2021,προσφορά και συμμετοχή του δήμου μας στην Εθνική μας Επέτειο και στους Αιγιαλείς (τους σύγχρονους και στους μετά).

 Με τιμή,για το Δ.Σ.

 Η πρόεδρος                       Η Γ.Γραμματέας

 Βάνα   Μπεντεβή            Σοφία  Χατζοπούλου