Η επαρκής πρόσληψη νερού καταλύτης για το αδυνάτισμα!

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, ο μέσος Αμερικανός δεν πίνει αρκετό νερό, ενώ πίνει αρκετό καφέ και συγκεκριμένα 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Το ίδιο υψηλά είναι και τα ποσοστά παχυσαρκίας, παρά τη συνεχιζόμενη εστίαση στην διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Μερικοί ερευνητές δεν το θεωρούν σύμπτωση. Θα μπορούσε η ποσότητα του νερού που πίνουν οι άνθρωποι να έχει σχέση με το βάρος τους;

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Family Medicine, οChang και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν πρόσφατα δεδομένα από περίπου 9.500 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα του National Health and Nutrition (NHANES). Τα δεδομένα περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τα ποσοστά ενυδάτωσης, που μετρήθηκαν με τη συγκέντρωση των ούρων των ανθρώπων.

Περίπου το 33% των συμμετεχόντων δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι. Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της αφυδάτωσης και του υπερβολικού βάρους.Οι άνθρωποι που δεν ήταν αρκετά ενυδατωμένοι είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν επαρκή ποσότητα νερού.

 

Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι χρειάζονται περισσότερο νερό από τους ανθρώπους που έχουν μικρότερα σώματα, κάνοντας το όριο της ενυδάτωσης δυνητικά πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το νερό μπορεί να παίξει ένα ρόλο στον έλεγχο του βάρους, διότι φαίνεται ότι όταν τα υπέρβαρα άτομα πίνουν νερό πριν από το γεύμα, προσλαμβανουν λιγότερες θερμίδες.

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος να ελέγξετε την ενυδάτωσή σας είναι να ελέγξετε το χρώμα των ούρων σας. Αν είναι ανοιχτόχρωμα είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, αλλά αν είναι σκοτεινά, θα πρέπει να εντείνετε την πρόσληψη νερού.

Το πόσιμο νερό δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ενυδατωθούμε. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα με νερό και έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι φέτες ραπανάκια έχει μισό φλιτζάνι νερό, ενώ μια μερίδα καρπουζιού ή ένα μόνο αγγούρι έχουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι νερό.

Η σχέση μεταξύ ενυδάτωσης και έλεγχου του βάρους δεν είναι ακόμη σαφής.

Βιολέττα Τζεμολλάρι Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr