Η εορτή των Θεοφανείων και ο Καθαγιασμός των υδάτων στο Αίγιο

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκαν και φέτος στο Αίγιο τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τής Παναγίας Φανερωμένης Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, παρουσία του δημάρχου, αντιδημάρχων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και φυσικά πλήθους ευλαβών χριστιανών.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων και εν συνεχεία ο σεπτός Ποιμενάρχης μας και οι ιερείς αγίασαν όλους τους πιστούς που προσήλθαν για να λάβουν τη χάρη και τη φώτιση του Παναγίου Πνεύματος.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Όποιος δεν έχει τίποτε αλλά έχει τον Χριστό, έχει τα πάντα στη ζωή του!»

«Η χώρα μας σιγά – σιγά παραδίδεται στα χέρια τού Διαβόλου! Γι’ αυτό και σας ζητώ να δεθείτε περισσότερο με την Εκκλησία, να γίνετε άνθρωποι πνευματικής ζωής. Διαφορετικά, η ατομική αλλά και γενική καταστροφή μάς αναμένει… Αν το επιθυμείτε, ακούστε τη φωνή μου. Είμαστε παιδιά ενός αληθινού Θεού και δύναμή μας είναι ο ίδιος ο Θεός! Ο Θεός έχει τρόπους να φανερώνεται στην ανθρώπινη ψυχή και τότε ο άνθρωπος Τον… ερωτεύεται. Δημιουργείται έτσι ένας ΄΄θείος έρωτας΄΄! Σας εύχομαι αυτή τη χρονιά που μόλις άρχισε αυτός ο ΄΄έρωτας΄΄ να… αγγίξει τις ψυχές σας! Όποιος δεν έχει τον Χριστό, δεν έχει τίποτε στη ζωή του… Όποιος, όμως, δεν έχει τίποτε αλλά έχει τον Χριστό, έχει τα πάντα στη ζωή του!», ανέφερε λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Και ευχόμενος καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους τους Αιγιαλείς, κατέληξε ως εξής: «Χρησιμοποιήστε τον Αγιασμό, μην τον κρατάτε στα εικονίσματά σας, αλλά κρατήστε τον σαν εφόδιο ζωής! Είναι όπλο κατά του Διαβόλου, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές! Μην διστάσετε να τον χρησιμοποιήσετε σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ο Θεός είναι δίπλα μας, είναι μέσα μας. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να Τον αναζητήσουμε! Με τη Χάρη Του μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Έχοντας τον Αγιασμό ως ΄΄όπλο΄΄, δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν! Και, όπως αναφέρει ένας Αγιορείτης μοναχός, αγκιστρωθείτε και κρατηθείτε από το… φουστάνι τής Παναγίας μας!».

Ακολούθως, κλήρος και λαός μετέβησαν στην προβλήτα του λιμένος Αιγίου, κάτω από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, όπου στις 11.30π.μ. τελέστηκε ο Καθαγιασμός των υδάτων. Δεκαεννέα  συνολικά νέοι και νέες αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά τού Κορινθιακού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και να λάβουν την ευλογία από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος συνεχάρη όλους τους τολμηρούς κολυμβητές που είχαν την ψυχική δύναμη και το θάρρος να κολυμπήσουν, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη θερμή τους πίστη προς τον Κύριο και την αγάπη τους προς την Εκκλησία!

Δεν έχει επιλεχθεί συλλογή ή η συλλογή έχει διαγραφεί