Η ανάπτυξη του Δήμου Καλαβρύτων στο Πρωθυπουργικό Γραφείο

Ο Ιάσονας Φωτήλας, Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο επισκέφθηκαν τον Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη με σκοπό να τον ενημερώσουν για το αναπτυξιακό πλάνο του Δήμου Καλαβρύτων και τις προοπτικές του.

Αφορμή για τη συνάντηση υπήρξε η ενημέρωση για τις εξελίξεις αναφορικά με τη παραμονή του καταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στα Καλάβρυτα. Ο κ. Φωτήλας ενημέρωσε για τη συνάντηση που υπήρξε με την Τράπεζα Πειραιώς και ζήτησε να ενισχύσει το αίτημα των κατοίκων για παραμονή του καταστήματος κάτι το οποίο θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ευρύτερη περιοχή σεβόμενοι την ιστορία και την ιδιομορφία της περιοχής. Ο κ. Δημητριάδης ενημέρωσε ότι ύστερα από επαφές που είχε δεν προκύπτει το κλείσμο του καταστήματος και ότι η λειτουργία του θα συνεχίσει απρόσκοπτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δημητριάδης ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο θέμα της αναβάθμισης του Χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, ένα έργο για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εκδηλώσει από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον με σκοπό την τουριστική αναβάθμιση των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Παπαδόπουλος επίσης ενημέρωσε για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου του Δημου Καλαβρύτων με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για όλη την περιοχή. Την ίδια στιγμή συζητήθηκε και το θέμα της ανάπλασης του παλιού δημαρχείου των Καλαβρύτων μέσω της πρόσκλησης ΑΤ14 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθήτισμός» προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κέντρο ιστορίας πολιτισμού για όλη την περιοχή των Καλαβρύτων. Με άλλα λόγια, έχει κατατεθεί σχετική πρόταση για τη δημιουργία ενός μουσείου πολιτισμού των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο του «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» η οποία έχει ήδη προεγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή. Στην προτεινόμενη πρόταση περιλαμβάνεται και η κατασκευή χώρου προσγείωσης μικρών αεροσκαφών, σε έκταση που έχει βρεθεί και είναι ήδη στην κατοχή του Δήμου Καλαβρύτων προκειμένου να προσγειώνονται μικρά αεροσκάφη. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα έχει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την περιοχή, θετικό αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση και θετικό οικονομικό αποτύπωμα σε όλη την περιοχή έως το Πάος και τη Δάφνη. Ο Δήμος Καλαβρύτων από άκρη σε άκρη ιστορικά, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία της νεότερης Ελλάδος και το γεγονός αυτό από μόνο του σηματοδοτεί την ιστορική αξία της περιοχής.

Ο κ. Φωτήλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο της επέκτασης του Οδοντωτού μέχρι την Αγ. Λαύρα, ένα έργο πνοής για ολόκληρη την περιοχή. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του έργου ανήκει και στο ίδιο το Πρωθυπουργικό γραφείο δια μέσου του κ. Μιχ. Μπεκίρη και του Υπουργείου Τουρισμού και περιέγραψε στον κ. Δημητριάδη για τις έως τώρα ενέργειες στο θέμα αυτό ζητώντας τη στήριξή του προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατίες και να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο υποδομής. Τέλος ειδική αναφορά έγινε και στο έργο της κατασκευής δρόμου Πούντας – Καλαβρύτων και ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του συγκεκριμένου έργου και το πόσο θα συμβάλει στην τουριστική κίνηση της περιοχής και ζήτησε από τον κ. Δημητριάδη ότι θα επανέλθει με ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο κ. Δημητριάδης άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις σχετικές προτάσεις και συμφώνησε να γίνει αρωγός στην υλοποίησή τους. Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη καθώς επίσης και τον Βουλευτή Αχαΐας κ. Φωτήλα για αυτή του την πρωτοβουλία και όλοι συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκεί επαφή για όλα τα παραπάνω θέματα και την υλοποίησή τους.