Η Ανάγκη του Θαυμάζειν

Ζώντας σε µια καθαρά υλιστική κοινωνία που έχει αποθεώσει την έννοια του Εγώ, η έλλειψη αντικειµένου θαυµασµού τυραννά οποιονδήποτε επιτρέπει στον εαυτό  του παύσεις για σκέψη και στοχασµό. Ο διαρκής αγώνας για επιβίωση  σε χαλεπούς καιρούς αποµάκρυνε  τον άνθρωπο απ’ την αναζήτηση του ιδεατού ! Τα  πάντα έχουν ισοπεδωθεί στο  όνοµα  τού άκρατου αγώνα για την απόκτηση αγαθών που σου εξασφαλίζουν µια καλή  ποιότητα διαβίωσης ! Όχι όµως Ζωής !

…………………………………………………………………………………………………………………

Όταν ο άνθρωπος απαγκιστρωθεί από το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης είναι αναπόφευκτο  το να µεγαλουργήσει ! Το κυνήγι  του χρήµατος ,της ύλης υποδουλώνει ..καθηλώνει και οδηγεί στην παθητικότητα και ο άνθρωπος παύει να ναι ελεύθερος να σκεφτεί , να δράσει!

Φανταστείτε ένα όµορφο πουλί µέσα σ’ ένα κλουβί …Έχει ένα ασφαλές περιβάλλον για να ζήσει ,τροφή και νερό που του είναι απαραίτητα …µα εάν µείνει για καιρό εκεί κλεισµένο …αµφίβολο είναι  το αν θα πετάξει στο …Άγνωστο  …ακόµα κι αν ορθάνοιχτη τ’ αφήσεις την πόρτα  της …Φυλακής.. του ! Πώς στ’ αλήθεια εύκολα το Φυλάττω  µετατρέπεται σε Φυλακίζω !

…………………………………………………………………………………………………………………

Κοντά στα µέσα της ζωής µου  (σκοπεύω να φτάσω τα 100) έχω ανάγκη περισσότερη από ποτέ να  ΘΑΥΜΑΣΩ ! Θέλω να θαυµάσω και γιατί όχι να µιµηθώ ! Αναζητώ την πιθανότητα της έκπληξης … Αποζητώ την οµορφιά ,την τροφή για σκέψη ,την ελπίδα !

Θέλω να δώ τον ΈΝΑΝ που θα ξεχωρίσει απ’ την µάζα και θα τολµήσει το ακατόρθωτο! Θέλω αυτόν που θ’ αφυπνίσει συνειδήσεις, που θα χαρακτηρίσει µε τις πράξεις του µια ολόκληρη εποχή !

Αλλά …αυτός ο Ένας θα υπάρξει µόνον όταν εµείς οι πολλοί θα τον γεννήσουµε …Και για να γεννηθεί χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας! Χρειάζεται να αλλάξουµε τον τρόπο που σκεφτόµαστε και αυτό θα γίνει αν συνειδητοποιήσουµε την ευθύνη που έχουµε απέναντι στην ανθρωπότητα ως µονάδες , αναγνωρίσουµε τα λάθη µας και µάθουµε απ’ τον παρελθόν όσα έχει να µας διδάξει ! Η  Αυτογνωσία είναι αυτή η οποία θα καλλιεργήσει την Ψυχή και τον Νού. Η καλλιέργεια του ποιείν θα οδηγήσει στο  θαυµάζειν …στην σπίθα αυτή που αφυπνίζει και οδηγεί στην υπέρβαση …στο ιδεατό !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

(Απόσπασμα από τον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” (Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2019)