Εργατικό Κέντρο Αιγίου: “Η αλληλεγγύη αντίδοτο στην κρίση”

«Καθώς η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε συνθήκες ακήρυχτου πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο με ραγδαία πληθυσμιακή προσβολή και απώλεια ζωών, βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε τη μεγαλύτερη επίδειξη αλληλεγγύηςστην ανθρώπινη ιστορία. Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑτου 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα.

Ο αγώνας των εργατών του Σικάγο για την καθιέρωση του 8ωρουσήμερα αποκτά ξανά νόημα, αφού αυτή την περίοδο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο επιχειρείται να ανατραπεί ό,τι κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες από την εργατική τάξη. Στη χώρα μας, όλοι οι άνθρωποι που βίωσαν την οικονομική κρίση στο ελληνικό έδαφος, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, επί 10 χρόνια «πλήρωσαν» και «πληρώνουν» πολύ σκληρά τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση μέσα από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, είναι αδιανόητο ο κόσμος της Ελλάδας, που σήκωσε με αξιοπρέπειακαι αλληλεγγύηκαι την προσφυγική κρίση να ακούει τετριμμένες όσο και βεβαιωμένα αποτυχημένες ιδέες για επαναφορά μνημονιακών καθεστώτων αντί μιας αυτονόητης έκτακτης στήριξης στις χώρες της ΕΕ, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας τραγικής πανδημίας, για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Την 1η Μαΐου, απεργούμεόλοι στο πλαίσιο της 24ωρης Απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, σηκώνουμε τη γροθιά και χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της φροντίδας και άλλων τομέων της εργασίας όπως τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, τους και τους ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις εταιρείες logistics, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους τηλεργαζόμενους και τις τηλεργαζόμενες, τους και τις τεχνικούς τηλεπικοινωνιών, τους απασχολούμενους και τις απασχολούμενες στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις νέες τεχνολογίες, κ.λ.π, των οποίωνη εργασία είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών και την παροχή ζωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης έχουν αποκαλύψει βάναυσα τις αποτυχίεςτου μοντέλου τηςπαγκοσμιοποίησηςπου έχει επιβληθεί σε εργαζόμενες γυναίκες και εργαζόμενους άνδρες. Τα συστήματα δημόσιας υγείας έχουν εξασθενήσει από τη λιτότητα και η διάβρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχει αποκαλύψει αμέτρητα εκατομμύρια εργαζομένους εκτεθειμένους. Οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενοι, οι ανάπηροι, όλοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διακρίσεις φέρουν ασήκωτο βάρος αυτή την περίοδο. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Το αντίδοτοαυτής της κρίσης έγκειται στηναλληλεγγύηπου είναι η ζωτική δύναμητων συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε όλη την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και κυρίως σήμερα. Όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν το αρχικό κύμα του COVID-19 και να προετοιμαστούν για το μέλλον. Ως Ε.Κ. Αιγίου, ως Συνδικάτα και ως εκλεγμένοι και εκλεγμένες συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, επικροτούμε κάθε πολιτική που κάνει πλήρη χρήση του κοινωνικού διαλόγου για να αφουγκραστεί τις ανάγκες των εργαζομένων, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και δίκαια η κρίση και να εξασφαλιστούν μισθοί και εισοδηματική στήριξη για το λαό.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η αλληλεγγύη είναι αντίδοτο στην κρίση αλλά όχι πανάκεια στην κρατικήκαι την εργοδοτική αυθαιρεσίακαι την εργατική εκμετάλλευση. Καταδικάζουμεεκείνους τους εργοδοτικούς «θηρευτές» που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την κρίση. Απαιτούμεαπό όλους τους εργοδότες -μικρούς και μεγάλους- να σεβαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να τα διασφαλίσει.

Κανείς δεν μπορεί να μείνει πίσω. Οι τεράστιες επενδύσεις στη δημόσια υγεία και στη φροντίδα για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση, και ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάκαμψης, της ανοικοδόμησης και της ανθεκτικότητας της χώρας και της κοινωνίας μας.

Η επανέναρξη της οικονομίας για την πρόοδο της κοινωνίας με ισότητα και δικαιοσύνη πρέπει να έχει τρεις βασικούς στόχους:

ΕΡΓΑΣΙΑ:Εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως και εκατοντάδες χιλιάδες σε εθνικό επίπεδο καταστρέφονται. Η πλήρης απασχόληση πρέπει να είναι ο στόχος, με αξιοπρεπή εργασία για όλους, με υγιείς και ασφαλείς συνθήκες, με καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και μ’ ένα ΤΕΛΟΣ στην επισφαλή εργασία.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ:Το μερίδιο των μισθών στην Ελληνική οικονομία μειώνεται εδώ και δεκαετίες και κινδυνεύει να καταρρεύσει περεταίρω με αυτήν την κρίση. Οι ελάχιστοι μισθοί διαβίωσης πρέπει να ισχύουν παντού με βάση τον τελευταίο κατώτατο συμφωνημένο μισθό της ΕΓΣΣΕ 2010-2013 που καταργήθηκε με την 6η ΠΥΣ. Επίσης πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για όλους τους εργαζομένους, με άμεση επαναφορά του προϋφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς κοινωνική προστασία και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από την καταστροφική πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Τώρα είναι η ώρα της αλληλέγγυας Ευρώπης να χρηματοδοτήσει την κοινωνική προστασία για όλους. Ο κόσμος δεν μπορεί να αφήσει πίσω εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη τώρα, ούτε μπορεί να παραβλέψει την ανάγκη για ανοικοδόμηση ενός, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικού, μέλλοντος.

Είναι επιτακτική ανάγκη, συνεπώς, οι εθνικές οικονομίες να διατηρήσουν τα επίπεδα ευημερίας τους και να αποφύγουν μια βαθιά ύφεση. Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται μέσα για την εξασφάλιση ρευστότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα η αμοιβή εργασίας και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, να υποστηριχθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να καλυφθούν οι σημαντικές δαπάνες δημόσιας υγείας.

Όπου κι αν είμαστε και ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, ζούμε σε έναν κόσμο.

Τα συνδικάτα γνωρίζουν ότι η αλληλεγγύη λειτουργεί!

Για τα συνδικάτα είναι καθήκον η αλληλεγγύη να λειτουργεί για ολόκληρο τον κόσμο!!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!!

Ζήτω οι εργατικοί αγώνες!!

 

Η Διοίκηση

του Ε.Κ. Αιγίου