Επίσκεψη νέων από 8 ευρωπαϊκές χώρες στο Δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο

Στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος. Πρόκειται για 43 νέους από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σερβία και Βουλγαρία), που αυτές τις ημέρες συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανταλλαγής Νέων του Erasmus+ και το οποίο διεξάγεται στα Σελιανίτικα.

Οι νέοι συνοδεύονταν από την πρόεδρο του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων κα Κυριακή Βαμβακά – Χριστοδουλοπούλου και είχαν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Καλογερόπουλο, παρουσιάζοντάς του τον βασικό στόχο του προγράμματος που είναι η κατανόηση του προβλήματος της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, η παροχή δεξιοτήτων για την επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη, ιδιαίτερα σε όσους νέους έχουν λιγότερες ευκαιρίες λόγω ποικίλων διακρίσεων. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για την ομορφιά της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας όπου φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είναι πάντοτε μεγάλη μας χαρά να συζητάμε με νέους και ειδικά σε αυτή την περίπτωση, με νέους από διάφορες χώρες, μαθαίνοντας για την κουλτούρα τους, την καθημερινότητά τους, τα όνειρά τους και τους στόχους τους, που κατακτούν μέσα από τη γνώση και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους. Οι νέοι είναι το μέλλον και οφείλουμε να τους παρέχουμε ό,τι καλύτερο για να κάνουν τα σχέδιά τους πραγματικότητα».

Επιπλέον στόχος του Ευρωπαϊκού προγράμματος αυτού αποτελεί η ενίσχυση της γνώσης και η κινητοποίηση των νέων απέναντι στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη, καθώς και η καλλιέργεια της δημιουργικότητάς τους μέσω εργαστηρίων τέχνης. Επίσης, η Ανταλλαγή Νέων στοχεύει στην ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων νέων και της ομαδικότητας μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στις δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης και στα εργαστήρια τέχνης, καθώς και στην ενδυνάμωση όλων των βασικών δεξιοτήτων των νέων, που είναι σημαντικές για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Απώτερος στόχος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου αποτελεί η διάδοση των αποτελεσμάτων και των εμπειριών της Ανταλλαγής Νέων στις τοπικές κοινωνίες και τις χώρες όλων των εταίρων που συμμετέχουν σε αυτό το σχέδιο.

Μετά από το Δημαρχείο, η ομάδα των νέων επισκέφθηκε το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο κέντρο του Αιγίου και περιηγήθηκε στους χώρους του υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου και στις εκθέσεις που φιλοξενούνται στους ορόφους του.