Ενημέρωση σε μαθητές και φοιτητές για την ασφαλή οδήγηση μέσω βιωματικής και θεωρητικής προσέγγισης

Η ασφαλής οδική συμπεριφορά και η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, είναι το βασικό αντικείμενο των ενημερωτικών δράσεων, που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Η δράση απευθύνεται κυρίως στη μαθητική και τη φοιτητική κοινότητα.

Πρόκειται για βιωματικές και θεωρητικές προσεγγίσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του κεντρικού διαδρόμου και τον προαύλιο χώρο αντίστοιχα, του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 έως και την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018.

Η βιωματική προσέγγιση θα γίνει με τη χρήση των προσομοιωτών μέθης, ανατροπής, σύγκρουσης και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που διαθέτει το Ι.Ο.Α.Σ. «Πάνος Μυλωνάς».

«Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έρχονται ως συνέχεια των ανησυχητικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, βάσει των οποίων το αλκοόλ θεωρείται η συχνότερη και σημαντικότερη αιτία πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, σε ποσοστό 91,4%. Επίσης, η υπερβολική ταχύτητα (89,3%), η επιθετική οδήγηση (84,3%), η απόσπαση προσοχής (82,5%) και η ατελής γνώση του ΚΟΚ (63,1%) συνιστούν παράγοντες τροχαίων, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (ΙΟΑΣ) σε συνεργασία με την ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για 24 ώρες, σε δείγμα 724 ατόμων σε πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αίγιο κ.α.)» ανέφερε ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.

Την ανάγκη ενημέρωσης για την ασφαλή οδήγηση και πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι για τη Δημόσια Υγεία, καθώς ετησίως χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο, καταδεικνύει και το αυξημένο  ενδιαφέρον για συμμετοχή που εκδηλώνεται από σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας.