Ενημέρωση και οδηγίες για την προστασία από την εποχική γρίπη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εφιστούν και φέτος την προσοχή του πληθυσμού σχετικά με την αναγκαιότητα μέτρων πρόληψης για την προστασία από την εποχική γρίπη για το έτος 2019-2020.

Υπενθυμίζονται τα εξής:

  • Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη που εμφανίζεται κάθε χρόνο από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.
  • Εκδηλώνεται συνήθως με συμπτώματα όπως πονόλαιμο, συνάχι, φτερνίσματα, βήχα ή/και πυρετό. Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου μια εβδομάδα, ενώ υπάρχει μεταδοτικότητα 1 ημέρα πριν και 5-7 ημέρες μετά την έναρξή τους.
  • Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή της ομιλίας με τη μορφή πολύ μικρών σταγονιδίων και μέσω των χεριών όταν αγγίζουμε αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε σκεπάζουμε το στόμα μας με χαρτομάντιλο και το πετάμε στο καλάθι. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε την έσω επιφάνεια του αγκώνα για να καλυφθούμε. Στη συνέχεια πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή τρίβουμε τα χέρια μας με αλκοολούχο καθαριστικό χεριών.
  • Σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να πλύνουμε τα χέρια μας, αποφεύγουμε να πιάνουμε αντικείμενα όπως πόμολα, αλυσίδες, λαβές κτλ.
  • Κατά την περίοδο της έξαρσης αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα.
  • Εξασφαλίζουμε τον καλό αερισμό και καθαρισμό των κλειστών χώρων στους οποίους βρισκόμαστε.
  • Η επιστροφή των ασθενών στην εργασία ή στο σχολείο πρέπει να γίνεται όταν πλέον δε μεταδίδουν τον ιό.
  • Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ως το σημαντικότερο μέσο πρόληψης θα πρέπει να πραγματοποιείται σε παιδιά και ενήλικες μετά από ιατρική σύσταση.

 

Σημειώνεται ότι η πρόληψη και η αποφυγή της μόλυνσης συνιστούν τον καλύτερο τρόπο προστασίας.

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας και ενημερωθείτε για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στα τηλέφωνα: 2613 620758 -757 -714 -740