ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΡΣ !

Δεκαεννέα μέρες πολέµου στην Ουκρανία και  τα θεµέλια του Ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος  τρίζουν! ∆εν  είµαι  ούτε πολεµική ανταποκρίτρια, ούτε δεινή γνώστης της πολιτικής επιστήµης για να καθίσω µε τις ώρες να σας αναλύω τα γεγονότα και να κάνω εικασίες για την πιθανή έκβαση των πραγµάτων… Μια απλή Ελληνίδα πολίτης είµαι και παρακολουθώ τα τεκταινόµενα µ’ ανησυχία!

Μέχρι  πριν λίγες µέρες ,η πρώτη  είδηση σ’ όλο τον πλανήτη ήταν η  υποχώρηση  της  πανδηµίας και  η σταδιακή ανάκτηση των πολύτιµων ελευθεριών µας… Σήµερα, αυτό δείχνει  να  ναι ψιλά γράµµατα  µπροστά στο δέος που προκαλεί η πολεµική σύρραξη µεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας!

Ενός κακού µύρια έπονται; Αναµενόµενο; Πολιτικοί αναλυτές λένε πως οι τριγµοί είχαν αρχίσει χρόνια πριν… κι αν  όντως αυτό αλήθεια είναι, οι ηγέτες µας τόσο άχρηστοι είναι που  δεν µπόρεσαν αναίµακτα να το αντιµετωπίσουν ή απλά τόσο αδιάφοροι και διεφθαρµένοι που δεν συγκινούνται πιά από το αίµα αδικοχαµένων νιάτων που ρέει άφθονο;

Το  θέατρο  του παραλόγου  απλώνεται µπροστά στα µάτια µας!

 Απ’ τη µια  η ανθρωπότητα  προσπαθεί καιρό τώρα να πάει σε µια κοινωνία που θα σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη, όπου  το  χρώµα  δέρµατος, η θρησκεία ή  οι σεξουαλικές προτιµήσεις δεν θα κατηγοριοποιούν  τα µέλη της … ∆ίνει µάχες και  της κερδίζει … 

Βεβαίως αυτό συµβαίνει  σε χώρες  δηµοκρατικές, ελεύθερες και οικονοµικά αναπτυγµένες, που χουν την δυνατότητα να σκέπτονται, ν’ αµφισβητούν και να δράνε! Σε χώρες που οι πολίτες πιστεύουν στην παγκοσµιοποίηση, στην ισότητα, στην ειρήνη… 

Απ’ την  άλλη, ηγέτες γαντζωµένοι στα ήθη του παρελθόντος, τα οποία θέλουν  τον πιο αιµοσταγή  να άρχει  και να ορίζει  τις τύχες  των ασθενέστερων! Με όπλα τους τον τρόµο, την θρησκεία, τον ρεβανσιµό ή τον επεκτατισµό οπλίζουν λαούς… Μακελάρηδες  που  καταστρέφουν ολάκερες χώρες και ψυχές για να επεκτείνουν την κυριαρχία τους και να γεµίσουν τις τσέπες  τους χρήµα !… Εγκληµατίες…πώς αλλιώς να τους χαρακτηρίσει κανείς… αφού  ξεκληρίζουν οικογένειες  κι αντλούν χαρά οδηγώντας γενιές στην απόγνωση και τον µοιρολατρισµό!

Το  «πρίν»  µε το «µετά»  έρχονται  σε σύγκρουση και  δυστυχώς κανείς δε θα µείνει αµέτοχος!

Τα  όσα πρεσβεύουν οι ασπαζόµενοι τον δυτικό  τρόπο ζωής και τα ιδεώδη του δεν µπορούν  παρά να παραµείνουν ουτοπικά  αν δεν αναλάβουµε δράση και δεν υπερασπιστούµε κάθε σπιθαµή  γής που  ο σκοταδισµός και η αγκίστρωση σε τακτικές του παρελθόντος καλά κρατεί ! 

Σεβασµός στην ανθρώπινη ύπαρξη σηµαίνει σεβασµός της ελευθερίας έκφρασης και λόγου…Σεβασµός στο δικαίωµα κάθε ανθρώπου, που βρίσκεται επάνω σ’ αυτό τον πλανήτη ,να σκέπτεται, να ονειρεύεται  και να πράττει  ελεύθερα!

Εµπρός  µάρς  για έναν ελεύθερο  και  δίκαιο κόσµο! Είθε  αυτός  ο πόλεµος να ναι ο τελευταίος  και  η ειρήνη και η ευηµερία  να εδραιωθούν σ’ αυτόν τον κόσµο!

AΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στην έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”