Εκτός ελέγχου το προσφυγικό – Ασφυξία στα νησιά

A group of migrants fights with others trying to make their way through the crowd to the Eastern railway station in Budapest, Hungary, September 2, 2015. Hundreds of migrants protested in front of Budapest's Eastern railway station on Wednesday, shouting "Freedom, freedom" and demanding to be let onto trains bound for Germany but the station remained closed to them. More than 2,000 migrants, including families with children, were waiting in the square at the station in sweltering heat. REUTERS/Laszlo Balogh

Εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης έχει βγει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι τραγωδίες στα νησιά του Αιγαίου είναι συνεχείς, ενώ η άθλια κατάσταση στα στρατόπεδα δεν έχει αλλάξει.

Στο ασφυκτικό σκηνικό έρχονται να προστεθούν τα μπλόκα κατοίκων στις περιοχές όπου επρόκειτο να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από να νησιά

Νεκρό ένα τρίχρονο παιδί

Στις 04:45 περιπολικό σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε στα ανοιχτά της Κω με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες. Στη βάρκα επέβαιναν 34 άτομα. Ένα τρίχρονο παιδί ανασύρθηκε νεκρό μετά από ώρες, ενώ 32 άτομα περισυνελέγησαν, από τα οποία 6 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αγνοείται αυτή τη στιγμή ένας άντρας. Οι έρευνες στο σημείο του συμβάντος συνεχίζονται από τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος, ελικόπτερο σούπερ πούμα και σκάφος της Frontex. Επίσης, στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Το Λιμενικό θα διεξαγάγει έρευνα για το πώς ακριβώς έγινε το ναυάγιο της βάρκας, δεδομένου ότι η αποστολή των περιπολικών του Λιμενικού είναι να ανιχνεύουν βάρκες που κινούνται μέσα στη νύχτα χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας.

Μπλόκα από τους κατοίκους

Την ίδια στιγμή το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για μεταφορά αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ενδοχώρα, κινδυνεύει με εκτροχιασμό.

Στα Βρασνά του δήμου Βόλβης χτες το βράδυ ομάδες κατοίκων εμπόδισαν την εγκατάσταση 400 αιτούντων ασύλου που είχαν μεταφερθεί από τη Σάμο. Οι διαμαρτυρίες κράτησαν ως το πρωί με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων να ακυρώσουν τη συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Τελικά οι 400 μεταφέρονται μετά από μεγάλη ταλαιπωρία στην Εύβοια.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για τις πολιτικές εξελίξεις ότι οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται είναι δεξιών ή και ακροδεξιών αντιλήψεων.

Ασφυξία

Στα νησιά η κατάσταση παραμένει ασφυκτική, παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται 34.551 άτομα την ώρα που η χωρητικότητα των δομών είναι για 8.888. Συγκεκριμένα η κατάσταση στις βασικές δομές έχει ως εξής:

  • Μόρια: 14.171 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000.
  • ΚΥΤ Χίου: 4.700 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.
  • ΚΥΤ Σάμου: 6.208 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.
  • ΚΥΤ Λέρου: 2.195 με χωρητικότητα 860.
  • ΚΥΤ Κω: 3.500 διαμένοντες με χωρητικότητα 816.

 

https://www.cnn.gr/news