Γενναιοδωρία

Αυτές τις μέρες, τούτη δω η λέξη τριβελίζει το μυαλό μου! Είμαστε στ’  αλήθεια γενναιόδωροι ως άνθρωποι; Αυτή η αρετή προϋποθέτει αλισβερίσι με το χρήμα ή οι εκφάνσεις της ποικίλουν στην ζωή;

 Ανέκαθεν, αναζητούσα την ομορφιά και την ισορροπία, ως πυξίδα, για το πώς θα πορευτώ πάνω σε τούτο τον κόσμο…  Ίσως, επειδή απ’  τα μικράτα μου, βίωσα την ασχήμια της αρρώστιας και  το ευμετάβλητο της ζωής είδα κατάματα, με την απώλεια αγαπημένων ανθρώπων, να κατάλαβα, σχετικά νωρίς, πως για ν’  αξίζει η ζωή, πρέπει να ‘χει την χάρη της αρετής της γενναιοδωρίας!

Το να ‘σαι γενναιόδωρος δεν σημαίνει, μόνον να βάζεις το χέρι στην τσέπη και να μοιράζεις λεφτά ,όπως πιστεύουν πολλοί!

Η γενναιοδωρία πρέπει να ‘ναι στάση ζωής! 

Να ξεκινά με μια “καλημέρα” που απευθύνεις στον συνάνθρωπό σου, μ’  ένα διάπλατο χαμόγελο, προσφορά αγάπης, ενθάρρυνσης και θετικής ενέργειας για το ξεκίνημα μιας καινούριας μέρας και να τελειώνει με μια “καληνύχτα” υποδηλώνοντας το νοιάξιμο και την ευχή για ύπνο ελαφρύ και ξεκούραστο!

Να σε κάνει να πεις το “σ’ αγαπώ “  πριν να σε ρωτήσουν  “μ ‘ αγαπάς ;” …

Να θες να το δωρίσεις , για να δεις στα μάτια του άλλου την έκπληξη και την χαρά, μη ζητώντας αντάλλαγμα !

 Να σου ομορφαίνει  την  ημέρα, γιατί πολύ απλά δίνοντας χαρά, χαρά εισπράττεις! Νόμος απαράβατος της Φύσης!

Να σε κάνει να μοιράζεσαι υλικά ή πνευματικά αγαθά! Η ευδαιμονία του να προσφέρεις… 

Όσο μοιράζεις γνώση και πλούτο, αυτά πολλαπλασιάζονται!

Να σε κάνει ν’  ανοίγεις την καρδιά σου, το σπίτι σου σ’  όποιον το έχει ανάγκη… Να τον ακούσεις, να του συμπαρασταθείς, να τον βοηθήσεις… να δηλώσεις, δίχως φόβο και χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση …

“Είμαι εδώ για εσένα !”

Πολλοί στις μέρες μας παραπονούνται για μοναξιά, απομόνωση και αδιαφορία !

Για να γίνεις αποδέκτης της γενναιοδωρίας των άλλων, θα πρέπει να την έχεις ασπαστεί και συ ως Αρετή !

Πρέπει να ‘ σαι ανοικτός  σε χειρονομίες αλληλέγυες …

Να ‘ χεις ανοιχτή καρδιά !

Αυτό είναι το μυστικό… και ο δωρητής και ο παραλήπτης  να ‘χουν τη διάθεση γι αυτό το “πάρε-δώσε” , αλλιώς δουλειά δε γίνεται !

Κι αν δεν έχεις μάθει να σου φέρονται καλά κι αν πίσω απ’  τις πράξεις πιστεύεις πάντα πως κάτι δόλιο κρύβεται, τότε, ποτέ  δεν θα δεχθείς ως δώρο αυτό που ο άλλος ανιδιοτελώς σου χάρισε !

Μην είστε μίζεροι, σπαγγοραμένοι , εγωιστές, μνησίκακοι  και αγνόμωνες!

Ένα πλούσιο σπίτι δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένο αν δεν ανοίξει τις πόρτες του και δεν αντηχήσει από φωνές, γέλια, και μουσικές !

Το χρήμα μπορεί να διευκολύνει τη ζωή… όμως, αυτό που την ομορφαίνει είναι η αγάπη, η φιλία… η γενναιοδωρία που εμπεριέχει και τις δυο προηγούμενες αξίες!

Θα κλείσω το χρονογράφημά μου με τα λόγια του Ουίλιαμ Σαίξπηρ :  “- Αυτό που αξίζει περισσότερο σ’  οποιαδήποτε σχέση είναι όχι εκείνο που παίρνεις, αλλά εκείνο που δίνεις ! 

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 9/12/2021