Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του αμπελοοινικού τομέα Αχαΐας»

Η Αχαΐα είναι η μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας σε έκταση αλλά και σε παραγωγή οινοποιήσιμων αμπελιών που εξασφαλίζει εισόδημα σε αρκετά μεγάλο αριθμό αγροτών και όχι μόνο. Συνολικά στην Αχαΐα καλλιεργούνται περίπου 47.000 στρέμματα αμπέλια διαφόρων ποικιλιών με παραγωγή περίπου 90.000 τόνων σταφυλιών ετησίως.

Ο αμπελοοινικός τομέας αποτελεί έναν κρίσιμο παραγωγικό κλάδο της εγχώριας αγροτικής οικονομίας, ο οποίος υπέστη καίριο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κατάσταση για την πλειοψηφία των αμπελουργών, με την απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης τους εδώ και ένα χρόνο και σε συνδυασμό με προϋπάρχοντα προβλήματα που όχι μόνο δεν επιλύονται, αντιθέτως μεγαλώνουν, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και των αρνητικών συνεπειών του στην κατανάλωση, οι φετινές τιμές διάθεσης των σταφυλιών ήταν μειωμένες κατά 30-40% σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των καλλιεργητών. Ταυτόχρονα με την ανομβρία που παρατηρήθηκε στην περιοχή και οδήγησε στην μείωση της παραγωγής , οι επιπτώσεις στο αμπελουργικό εισόδημα γίνονται περισσότερο δραματικές, γεγονός που προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για την καλλιέργεια της νέας χρονιάς.

Επειδή, ο αμπελοοινικός τομέας αποτελεί έναν κρίσιμο παραγωγικό κλάδο της εγχώριας αγροτικής οικονομίας ,

Επειδή, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς,

Επειδή, δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως στρεμματική ενίσχυση, χρονική επέκταση εξόφλησης δανείων, ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

 -Προτίθεστε να λάβετε επιπλέον και πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς που έχουν πληγεί εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και πότε θα εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 Αναγνωστοπούλου Σία

 Μάρκου Κώστας

 Αλεξιάδης Τρύφωνας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 Καρασαρλίδου Φρόσω

 Κασιμάτη Ειρήνη

 Μεικόπουλος Αλέξανδρος

 Μωραΐτης Θάνος

 Πούλου Παναγιού

 Ραγκούσης Γιάννης

 Σαρακιώτης Γιάννης

 Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος