Βιταμίνη Ε: H βιταμίνη της αντιγήρανσης!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι γυναίκες γνωρίζουν και «αγαπούν» τη βιταμίνη Ε περισσότερο από κάθε άλλη βιταμίνη; Ο λόγος είναι η ισχυρή αντιγηραντική της δράση.

Η βιταμίνη Ε είναι πολύτιμη γιατί:

Μία από τις σημαντικότερες «δουλειές» της βιταμίνης Ε είναι η αντιοξειδωτική της προστασία. Ο οργανισμός βάλλεται καθημερινά από επιθετικά μόρια που προκύπτουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, φάρμακα κλπ). Τα επιθετικά μόρια ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και προκαλούν το γνωστό οξειδωτικό στρες. Η οξείδωση είναι εκείνη που τελικά οδηγεί τα κύτταρα σε πρόωρη γήρανση. Όταν γίνεται αναφορά στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε, στην πραγματικότητα κανείς περιγράφει τον τρόπο με τον οποία εκείνη θυσιάζεται για να προστατεύσει τα κύτταρα του σώματος από την πρόωρη γήρανση ή καταστροφή.

Εκτός όμως από αντιοξειδωτική, η βιταμίνη Ε είναι:

  • Αντιθρομβωτική, ή αντιπηκτική, για το αίμα.
  • Ασπίδα προστασίας της καρδιάς και του εγκεφάλου.
  • Ενισχύει τη γονιμότητα.
  • Αναπλαστική για τα κύτταρα του δέρματος.

Οι  καλύτερες πηγές της

Θα λέγαμε πως η βιταμίνη Ε είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που δεν σπανίζει στις τροφές. Αντιθέτως αφθονεί στη Μεσογειακή διατροφή. Οι πλουσιότερες πηγές της είναι:

  • Τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και τα σιτέλαια.
  • Οι ξηροί καρποί, και κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα αράπικα φιστίκια.
  • Τα δημητριακά ολικής άλεσης, στην καρδιά των οποίων φυλάσσεται η πολύτιμη βιταμίνη Ε.
  • Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι.

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση

Καθώς η βιταμίνη Ε «θυσιάζεται» για να προστατεύσει ό,τι βρίσκεται γύρω της, είναι πολύ ευάλωτη στο περιβάλλον. Το φως, η θερμοκρασία και το οξυγόνο μπορούν πολύ γρήγορα να καταστρέψουν μεγάλο μέρος της βιταμίνης που βρίσκεται στα τρόφιμα. Μία πρακτική λύση είναι να φυλάσσεται τo λάδι σε σκουρόχρωμo μπουκάλια και σε ένα σκιερό μέρος του σπιτιού.

Για να μπορέσετε να ξεκλειδώσετε τη βιταμίνη Ε από τα τρόφιμα συνδυάστε τις καλές πηγές που αναφέρθηκαν και νωρίτερα με:

  • Σελήνιο που θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Βιταμίνη Α από πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα ή πράσινα λαχανικά.

Μάθετε περισσότερα για τον πολύτιμο ρόλο των μικροθρεπτικών συστατικών στο σώμα, μέσα από την διαδραστική video εφαρμογή «Το Αλφαβητάρι των Βιταμινών».

 

 

Ήβη Παπαϊωάννου
ΉΒΗ ΠΑΠΑΪΩΆΝΝΟΥΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος, MS, RDΝ

H Ήβη Παπαϊωάννου MS, RDN είναι διαιτολόγος, μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ. Εργάζεται ως corporate dietitian στην εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Power Health, μεταφράζοντας την επιστημονική γνώση σε «μαθήματα» ισορροπημένης διατροφής για τους καταναλωτές.