Βασιλική Ψυχράμη: «Η Οπτική και Οπτομετρία να μπει στα μηχανογραφικά με έδρα το Αίγιο»

Με πολύ μεγάλη προσοχή και αγωνία η υποψήφια Δήμαρχος Αιγιαλείας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» Βασιλική Ψυχράμη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τις αλλαγές που προκύπτουν στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την κατάργηση των ΤΕΙ, με το ενδιαφέρον σαφώς να επικεντρώνεται στην… τύχη του Παραρτήματος Αιγίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος που υπάγεται πλέον διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Κατ’ αρχήν εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αναβάθμιση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακό Τμήμα και θεωρούμε ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα (υψηλό επίπεδο σπουδών, απορρόφηση αποφοίτων στην αγορά εργασίας) προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί πρώτη επιλογή στα μηχανογραφικά των υποψηφίων.

Η μη ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας σχετικά με την διατήρηση του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας – που βάσει του νομοσχεδίου καταργείται- μας προβληματίζει ιδιαίτερα, αφενός γιατί οι όποιες προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη δεν διασφαλίζουν την διατήρηση του Τμήματος και αφετέρου γιατί ακόμη κι αν διατηρηθεί η Οπτική – Οπτομετρία ως κατεύθυνση του Τμήματος Επιστήμης Υλικών (όπως προωθείται από τους βουλευτές), δεν εξασφαλίζεται η τετραετής φοίτηση στο Παράρτημα του Αιγίου, καθότι όλοι γνωρίζουμε ότι η κατεύθυνση είναι διετής και ακολουθείται στον τρίτο χρόνο σπουδών.

Αυτό που ζητούμε εμείς είναι να περιλαμβάνεται στο μηχανογραφικό το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας με έδρα το Αίγιο και όχι με έδρα την Πάτρα. Επιπλέον, επιμένουμε στην αρχική πρότασή μας για στόχευση στα Τμήματα Γεωπονικής κατεύθυνσης που μπορούν να λειτουργήσουν στο Παράρτημα του Αιγίου, δεδομένου ότι πρόκειται για αντικείμενο συνυφασμένο με την Αιγιάλεια και τους κατοίκους της. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται επί το πλείστον με τον πρωτογενή τομέα. Και στον δευτερογενή τομέα όμως διαθέτουμε αξιόλογες μεταποιητικές μονάδες με τις οποίες μπορεί να υπάρξει συνεργασία για τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία των Τμημάτων.

Αναμένουμε δε να ανταποκριθεί θετικά το υπουργείο στην δημιουργία Σχολών Διετούς Φοίτησης με έδρα την πόλη μας.

Τόσο στο υπουργείο όσο και στην διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών πρέπει να αντιληφθούν ότι το Αίγιο πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει έδρα περισσότερων Τμημάτων, με τις προσδοκίες όλων μας να παραμένουν υψηλές κυρίως από την στιγμή που ο δήμος μας έχει «επενδύσει» πολλά, παραχωρώντας το κυριότερο περιουσιακό του στοιχείο για την λειτουργία Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης…