Αχαϊα- Ηλεία- Αιτωλοακαρνανία τιμώνται στην 34η «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» – Απ. Κατσιφάρας: Είμαστε πολλοί στην κοινή προσπάθεια ν’ αλλάξουμε τα δεδομένα του τόπου μας

2018.07.17 @ Συνέντευξη τύπου για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως τιμώμενης Περιφέρειας, στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση FILOXENIA 2018.

Η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία θα φιλοξενηθούν στην 34η διεθνή έκθεση «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη, 9-11 Νοεμβρίου, όπου η Δυτική Ελλάδα θα είναι τιμώμενη Περιφέρεια, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας τουριστικής προβολής, με την συνεργασία της Ολυμπίας Οδού, της Ιόνιας Οδού και της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Πάτρα.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας. Δημιουργούμε ένα ελκυστικό παραγωγικό περιβάλλον. Είμαστε πολλοί στην κοινή προσπάθεια να αλλάξουμε τα δεδομένα στην περιοχή μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο κ. Κατσιφάρας ανέδειξε τις αντιθέσεις που μπορεί κανείς να δει επισκεπτόμενος τη Δυτική Ελλάδα. Μια περιφέρεια γεμάτη αντιθέσεις, που συνδυάζει τον αρχαίο πολιτισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, του Επικούρειου Απόλλωνα, της αρχαίας Ήλιδας, με τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Την άγρια ομορφιά του βουνού με τις μεγάλες ακτογραμμές, τον ορεινό όγκο των Καλαβρύτων με την χαλαρωτική εικόνα της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η πολιτική βούληση ανάδειξης της Δυτικής Ελλάδας ως διακριτό τουριστικό προορισμό, παρουσιάζοντας μια σειρά δράσεων και εργαλείων που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο στρατηγικής, όπως η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, η προβολή με σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ, η διάκριση στο διεθνή διαγωνισμό, όπου η Πάτρα κατέκτησε τον τίτλο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ στο πλαίσιο του προγράμματος EDEN. Επίσης, η συμμετοχή στο 9ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ, στη Γαλλία, που πραγματοποιήθηκε με τιμώμενη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο Παρίσι, τον περασμένο Μάρτιο και στο οποίο παρουσιάστηκε στους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της Γαλλίας η γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής μας. Δράση που συμβάλλει στην καλή εικόνα της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί και η λειτουργία, στο Λιμάνι της Πάτρας και στο Αεροδρόμιο Αράξου γραφείων τουριστικής πληροφόρησης. Σύντομα δε, θα λειτουργήσουν γραφεία και στα Λιμάνια Κατακόλου, Κυλλήνης, όπως επίσης και στο Αεροδρόμιο Ακτίου.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κάλεσε όλους τους φορείς δημοσίου και και ιδιωτικού τομέα να συμβάλουν στην προβολή της περιοχής μας και στην επιτυχή παρουσία στην έκθεση «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας χαρακτήρισε «ευλογημένο τόπο» τη Δυτική Ελλάδα, λόγω της ιστορίας και της παράδοσής της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία, τον Επικούρειο Απόλλωνα, αλλά και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και τόνισε: «Χαιρόμαστε που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποδέχθηκε να είναι η τιμώμενη Περιφέρεια στην 34η έκθεση «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», που θα διεξαχθεί 9-11 Νοεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουν οι χιλιάδες επισκέπτες μας τον πολιτισμό, την γαστρονομία και το φυσικό κάλλος της περιοχής. Ξεκινάμε σήμερα μια σχέση συνεργασίας που μπορεί να διευρυνθεί».

Δίνοντας, μάλιστα, στοιχεία για την επισκεψιμότητα της έκθεσης ανέφερε πως πέρυσι 20.000 άτομα περιηγήθηκαν τους χώρους της, έγιναν 4.000 επαγγελματικές συναντήσεις και μετείχαν επαγγελματίες από 36 χώρες. «Είναι η «προίκα» που μπορεί να σας διαθέσουμε», υποστήριξε ο κ. Τζήκας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Καρπέτας μίλησε για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη Δυτική Ελλάδα, μετά και τα περυσινά ρεκόρ αφίξεων που καταγράφησαν. Όπως και για το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας για την τουριστική προβολή, με σύγχρονα μέσα. Και σημείωσε ότι: «Η Ιόνια, η Ολυμπία Οδός και η ΓΕΦΥΡΑ μαζί με την Περιφέρεια ενώνουν δυνάμεις, προκειμένου να αναδείξουν, να προωθήσουν και να ενδυναμώσουν το τουριστικό αποτύπωμα της Δυτικής Ελλάδας, στην χώρα μας και το εξωτερικό». Παράλληλα αναφερόμενος στις επόμενες ενέργειες της Περιφέρειας, σημείωσε πως στις 26 Ιουλίου θα εγκαινιαστεί και το γραφείο πληροφόρησης στο αεροδρόμιο του Αράξου, στην προσπάθεια ενίσχυσης και προβολής της περιοχής.

Στην ανάγκη των συνεργειών, στάθηκε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ολυμπίας Οδού Μαρία Αντωνίου λέγοντας: «Επιλέξαμε από την πρώτη στιγμή να είμαστε δίπλα στους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες για να δημιουργήσουμε νέους δρόμους ανάπτυξης. Η συνεργασία με την Περιφέρεια μας δείχνει το δρόμο».

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ. Γιάννης Φρέρης υπογράμμισε την συνεργασία χρόνων που υπάρχει με την Περιφέρεια. «Έχουμε μοιραστεί κοινά οράματα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και στο μέλλον, για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας» τόνισε.

Εκ μέρους της «Νέας Οδού» ο Γεράσιμος Μονοκρούσος υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Μάρκετινγκ και Εταιρικής Ευθύνης, αναφέρθηκε στις ενδείξεις που υπάρχουν στην Ιόνια Οδό για αύξηση των τουριστικών ροών και της εμπορευματικής κίνησης προς τη Δυτική Ελλάδα. Έδωσε έμφαση στο θετικό αποτύπωμα της «Νέας Οδού», που συνδέεται με τη μείωση των τροχαίων και πρόσθεσε ότι πλέον οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι προς τη Δυτική Ελλάδα, εξασφαλίζουν ασφαλείς μετακινήσεις και συνθέτουν μια σύντομη και ευχάριστη διαδρομή.

Ο Αλέξης Τσαξιρλής αναπληρωτής γενικός διευθυντής και διευθυντής οικονομικών ΔΕΘ HELEXPO κατέθεσε την εμπειρία του από το ταξίδι Θεσσαλονίκη – Πάτρα, που –όπως είπε- διήρκησε μόλις τέσσερις ώρες και ήταν συναρπαστικό με διαφορετικές προσλαμβάνουσες. «Μέσω της έκθεσης θα καταδειχθεί πόσο κοντά πλέον βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα» τόνισε.

 

Ομιλία του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=d3JvpEkj8Zg

Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κ. Καρπέτα στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=4RJa49lKvBc