Αυτά είναι τα 4+1 νέα μέτρα: Από αύριο μάσκα παντού, μέσα, έξω, ακυρώνονται οι εκδηλώσεις των δήμων

Τέσσερα συν ένα νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού σαρώνει.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Από αύριο 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί έως τις 3 Ιανουαρίου στις 6 π.μ. θα ισχύσουν τα εξής μέτρα (με βάση και την εισήγηση των ειδικών):

  • Η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και διασκέδαση και γυμναστήρια).
  • Στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων που διοργανώνονται από τους δήμους.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και την 4η μέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση να γίνεται τεστ (υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση ως έξτρα μέτρο ανακοίνωσε ότι χορηγεί στους πολίτες δύο δωρεάν έξτρα self test).

Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Η επιτροπή θα συνέλθει ξανά στις 27 Δεκεμβρίου για τα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου. Στην εισαγωγή τους τα κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν, πάντως, ότι αν και εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα και πριν από τις 3 Ιανουαρίου, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ωστόσο ότι η πεποίθησή του είναι ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της νέας χρονιάς, αυτά που θα εφαρμοστούν μετά μετά τις 3 Ιανουαρίου θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα υπάρξει lockdown. Θα αφορούν τη διασκέδαση, και κυρίως το ωράριο, τις εκδηλώσεις, τα γήπεδα, την τηλεργασία και πιο σφιχτά μέτρα γενικά.

 

Υποχρεωτική η μάσκα μέσα στην εκκλησία

Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως και στα θέατρα. Γίνονται έλεγχοι, οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ήμερο θα παραπέμπουν σε όλους του ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «θα παραμείνουν ανοιχτά». «Αν χρειάζεται θα υπάρξει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Όλα τα μηνύματα είναι ότι δεν έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα στην διασπορά της Covid», σημείωσε.

Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα μέτρα από 3 Ιανουαρίου έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης να μην τίθενται περιορισμοί σε εμβολιασμένους ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «οι περιορισμοί στην ψυχαγωγία θα αφορούν εμβολιασμένους, αλλά σε αυτούς (τους χώρους) έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι». Σημείωσε επίσης ότι πρόθεση είναι οι περιορισμοί να είναι στο απολύτως απαραίτητο, χωρίς να υπάρχει παραπομπή σε μοντέλα ειδικών και γενικών lockdown.

 

https://www.iefimerida.gr/politiki/ayta-einai-ta-nea-metra-maska-pantoy-akyronontai-ekdiloseis