Ασκήσεις που καταπολεμούν το στρες

H τακτική σωματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε το σύστημα απόκρισης στο άγχος σε μια πιο φυσιολογική ισορροπία. «Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες οι οποίες μειώνουν το στρες», λέει η Δρ Tara Menon, γαστρεντερολόγος στο Wexne. Ποιοί τύποι ασκήσεων όμως είναι οι πιο αποτελεσματικοί;

Έντονο περπάτημα

Τζόκινγκ

Κολύμπι

Ποδηλασία

Χορός

Πυγμαχία

Προπονήσεις HIIT

Η αερόβια άσκηση ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποβάλλετε κάπως το άγχος. Αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό, ο οποίος «απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο. Αυτά τα νευροχημικά μπορούν να σας κάνουν πιο ανθεκτικούς σε καταστάσεις στρες.

Ζωηρό περπάτημα. Ίσως ο απλούστερος τρόπος για να αποβάλλετε το άγχος είναι ένας γρήγορος περίπατος. Ο Σύνδεσμος Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής αναφέρει ότι ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι ένας περίπατος διάρκειας 10 λεπτών μπορεί να είναι αρκετός για να ηρεμήσετε.

Τζόκινγκ. Εάν οι αρθρώσεις σας το επιτρέπουν, δοκιμάστε να αυξήσετε το ρυθμό για καλύτερα αποτελέσματα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η διαδρομή που ακολουθείτε είναι ασφαλής για τη σωματική σας ακεραιότητα και τα παπούτσια σας προστατεύουν τα πόδια σας.

Κολύμπι. Το κολύμπι είναι ιδανικό για το καρδιαγγειακό σύστημα και προσφέρει επίσης κάποια στοιχεία προπόνησης αντίστασης. Η αίσθηση του νερού στο σώμα μπορεί επίσης να δράσει καταπραϋντικά για μερικούς ανθρώπους και να συμβάλει σε ακόμη καλύτερη μείωση του στρες.

Ποδηλασία. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι να μην ξεχάσετε το κράνος σας και να προσέχετε τα αυτοκίνητα και τις λακκούβες.

Χορός. Υπάρχει κάτι πιο διασκεδαστικό από το να χορεύετε συνοδεία χαρούμενης μουσικής; Ο χορός μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να μειώσετε το άγχος. Αν πηγαίνετε και σε κάποια σχολή χορού, είναι και μια έντονα κοινωνική δραστηριότητα, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση.

Πυγμαχία. Όταν έχετε πολύ άγχος δε θέλετε να χτυπήσετε κάτι; Λοιπόν, εάν έχετε έναν σάκο πυγμαχίας η πυγμαχία μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να εξουδετερώσετε το άγχος, τον θυμό και άλλα έντονα συναισθήματα.

Προπονήσεις HIIT. Κάνουν  την καρδιά σας να λειτουργεί γρήγορα.

Άλλες σωματικές δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος

Άλλες μορφές άσκησης που μπορεί να είναι λιγότερο έντονες αλλά εξίσου χρήσιμες για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της χαλάρωσης του στρες περιλαμβάνουν:

Γιόγκα ή τάι Τσι. Η γιόγκα θεωρείται η καλύτερη άσκηση για ανακούφιση από το άγχος. Μια άλλη τεχνική που ονομάζεται tai chi συνδυάζει την αργή κίνηση με ασκήσεις αναπνοής.

Ασκήσεις αναπνοής. Ένα από τα πλεονεκτήματα της γιόγκα που καταπραΰνει το άγχος είναι το γεγονός ότι συνδέει την αναπνοή με την κίνηση. Οι ασκήσεις άγχους μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να αποβάλετε το άγχος.

Διατάσεις. Ακόμα και ένα απλό πρόγραμμα διατάσεων, σας βάζει στη διαδικασία να κινηθείτε και να νιώσετε λιγότερο τεταμένους τους μυς σας.

 

iatronet.gr