Απότομη αύξηση της παγκόσμιας δραστηριότητας phishing

Η σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά ότι πλέον σχεδόν ο,τιδήποτε, από μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση έως ένα ρομαντικό πρόσχημα, μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια του κυβερνο-εγκλήματος. Με τους ψηφιακούς απατεώνες να αναζητούν πάντοτε μια ευκαιρία για να κλέψουν από τους χρήστες τα δεδομένα και τα χρήματά τους, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Για του λόγου το αληθές οι αναλυτές εντοπίζουν μια απότομη αύξηση των δραστηριοτήτων phishing από εγκληματίες, που προσφέρουν στους χρήστες διάφορα ρομαντικά προϊόντα την παραμονή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη πέμπτη θέση στη λίστα με τις περισσότερες απόπειρες επίσκεψης ιστοσελίδων phishing. Αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός προσπαθειών επίσκεψης δόλιων ιστοσελίδων με ρομαντικό θέμα, που εντόπισε και εμπόδισε η Kaspersky Lab, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2018. Για την ακρίβεια, ο συνολικός αριθμός προσπαθειών επίσκεψης δόλιων ιστότοπων, που εντοπίστηκαν και αποκλείστηκαν, το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, παρουσίασε δραματική αύξηση, καθώς έφτασε τα 4,3 εκατ., ενώ το 2018, οι προσπάθειες επίσκεψης τέτοιων ιστότοπων ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι πληγείσες χώρες ήταν η Βραζιλία (ποσοστό ανίχνευσης άνω του 6,4%), η Πορτογαλία (άνω του 5,8%) και η Βενεζουέλα (5,5%). Ακολουθούν η Ελλάδα (5,3%) και η Ισπανία (5,1%).

Προπαραγγελίες δώρων
Η Ελλάδα βρίσκεται στη πέμπτη θέση στη λίστα με τις περισσότερες απόπειρες επίσκεψης ιστοσελίδων phishingΗ ανάλυση στα απεσταλμένα email έδειξε ότι οι απατεώνες εκμεταλλεύονται ιδιαίτερα τις προπαραγγελίες δώρων και τα φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση ως παγίδα για να προσελκύσουν τους χρήστες να μοιραστούν τα στοιχεία σύνδεσής τους. «Η έρευνά έχει δείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δραστηριοτήτων phishing που εκμεταλλεύονται μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, ψεύτικους λογαριασμούς πληρωμών, ή ένα πιο ρομαντικό πρόσχημα. Οι εγκληματίες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή στοχεύουν στο “ξύπνημα” των συναισθημάτων, είτε πρόκειται για ενθουσιασμό, άγχος ή αγάπη» αναφέρει η εταιρεία.

Συμβουλές ασφαλείας
Η Kaspersky Lab δημοσιοποίησε μια λίστα συμβουλών, ώστε οι χρήστες να παραμείνουν ασφαλείς από το phishing:

-Τα σημάδια ότι μπορεί να υπάρχουν phishers που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τις ρομαντικές προσδοκίες σας περιλαμβάνουν μηνύματα που απαιτούν άμεση δράση, ζητούν τεράστιες ποσότητες πολύ προσωπικών και φαινομενικά άσχετων πληροφοριών ή που απλά ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα email που υπόσχονται δωρεάν «μοναδικές» προσφορές ή διάφορα δωρεάν αγαθά. Εάν τα email προέρχονται από άτομα ή οργανισμούς που δεν γνωρίζετε ή έχουν ύποπτες ή ασυνήθιστες διευθύνσεις, σκεφτείτε δύο φορές πριν τα ανοίξετε. Μην κλικάρετε στα links μέχρι να είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμα και ότι ξεκινούν με «https», ειδικά όταν ζητούν προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες.

-Διατηρήστε ξεχωριστή τραπεζική κάρτα και λογαριασμό με περιορισμένα χρήματα, ειδικά για την αγορά λουλουδιών ή για την κράτηση τραπεζιού. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρές οικονομικές απώλειες σε περίπτωση που τα τραπεζικά σας στοιχεία κλαπούν.

-Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας με δυνατότητες anti-phishing και ασφαλών πληρωμών.