ΒΙΝΤΕΟ – Καλογερόπουλος: “Πετύχαμε μια πρώτη αλλά προσωρινή νίκη, συνεχίζουμε τον αγώνα”

Αποχώρησε το φορτηγό μεταφορικής εταιρείας από τη Σχολή Φυσικοθεραπείας

 

ΒΙΝΤΕΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ – aigialeia24.gr

Μία πρώτη προσωρινή νίκη κατά της επιχειρούμενης απομάκρυνσης της Σχολής Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών από το Αίγιο στην Πάτρα, επετεύχθη το πρωί της Τρίτης στον χώρο της Σχολής στη λιμενική ζώνη Αιγίου, καθώς αποχώρησε άπραγο το όχημα μεταφορικής εταιρείας από την Πάτρα, βρίσκοντας αντίσταση από δεκάδες συγκεντρωμένους έξω από τη Σχολή.

Υπενθυμίζεται ότι έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα όπου προβλέπεται η αλλαγή έδρας της Σχολής Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, με ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Ο Δήμος Αιγιαλείας έχει υποβάλει αίτηση αναστολής της εφαρμογής και παράλληλα αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος ενώπιον του ΣτΕ και σύμφωνα με την άποψη της νομικής υπηρεσίας του Δήμου: «Σε περίπτωση που λάβουν χώρα ενέργειες που αναφέρονται στο έγγραφο του Λιμενικού Τμήματος Αιγίου που γίνονται προφανώς με υπόδειξη, μη νόμιμα του Πρύτανη, υποχρεούται ο Δήμος προς διασφάλιση των συμφερόντων του να υποβάλει μήνυση για παράβαση καθήκοντος, απείθεια, αυτοδικία και συνέργεια σε αυτήν, σε όποιον προσπαθήσει να απομακρύνει πράγματα και σε κάθε αρχή που θα συνδράμει σε αυτό, από το ακίνητο του Τμήματος της Φυσικοθεραπείας πριν την 1η Σεπτεμβρίου».

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει να γίνει οποιαδήποτε μεταφορά εξοπλισμού και παράλληλα να γίνει μαζική συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης έξω από τη Σχολή, για να παρεμποδιστεί κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της μετακόμισης της Σχολής. Έτσι, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, οι επικεφαλής των δημοτικών τους παρατάξεων κ.κ. Χρήστος Γούτος, Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης, συγκεντρώθηκαν στον χώρο της Σχολής από νωρίς το πρωί και έτσι, όταν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί έφτασε από την Πάτρα όχημα μεταφορικής εταιρείας για να παραλάβει εξοπλισμό, υπήρξε  σθεναρή αντίσταση από τους συγκεντρωμένους. Μετά από στιγμές έντασης -υπό τη διακριτική παρουσία του Λιμενικού Τμήματος Αιγίου και της Αστυνομίας-, το όχημα αποχώρησε.

Υπογραμμίζεται ότι βεβαιώθηκαν εκ μέρους του Λιμενικού Τμήματος 5 κλήσεις για παράνομη στάθμευση σε όχημα του Δήμου που βρίσκεται έξω από την πόρτα της Σχολής!

«Σήμερα ο Δήμος Αιγιαλείας κατήγαγε μια πρώτη προσωρινή νίκη. Ήδη αυτοί που ήθελαν να καταστρέψουν την πόλη αλλά και γενικά την παιδεία στην Ελλάδα,  πήραν το όχημά τους και έφυγαν» ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, συνεχίζοντας: «Το δίκιο μας, μας το αναγνωρίζουν ακόμα και οι “εχθροί” της πόλης, που στηρίζουν με τον τρόπο τους τη μεταφορά της Σχολής. Είμαστε υποχρεωμένοι στον όρκο που έχουμε δώσει όλοι μας να υπερασπιστούμε την τάξη αλλά κυρίως το δίκιο μας. Έχει υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ δύο φορέων μεγίστου κύρους, του Δήμου Αιγιαλείας και του Κράτους που εκπροσωπείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και που προβλέπει λειτουργία τουλάχιστον 4 σχολών στο Αίγιο. Αυτή η συμφωνία όμως δεν τηρείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και σημειώνεται ξεκάθαρη ασυνέπεια. Πώς ζητάμε από πολίτες να είναι συνεπείς αν το Κράτος δεν τιμά την υπογραφή του; Με δυναμικό τρόπο αγωνιζόμαστε, ουσιαστικά σήμερα ξεκινά ο αγώνας μας και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα.» Ο Δήμαρχος κατέληξε ως εξής: «Ευχαριστώ όλους τους συμβούλους, φορείς και πολίτες που είναι παρόντες εδώ. Είναι περιφανής η σημερινή πρώτη μας νίκη αλλά έχουμε αγώνα μπροστά μας. Πρέπει να είμαστε εδώ συνεχώς, στις επάλξεις και όλοι μαζί να ξεκινήσουμε νέα πορεία με αγωνιστικό χαρακτήρα, ώστε εκτός από τη Φυσικοθεραπεία να έρθουν κι άλλες σχολές. Δεν γίνεται να υπογράφονται συμφωνίες και  με κάθε αλλαγή προσώπου, παράνομα να αλλάζουν και οι αποφάσεις. Η βλάβη που έχουμε υποστεί ως πόλη θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.»

Εξάλλου, το πρωί της Τρίτης κοινοποιήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας σε Υπουργό Παιδείας και Πανεπιστήμιο Πατρών, τα δικόγραφα της αίτησης αναστολής και αίτησης ακύρωσης του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι διάδικοι οφείλουν να προσκομίσουν έγγραφα στην επιτροπή αναστολών του ΣτΕ εντός 5 ημερών από την κοινοποίηση. Μετά τη συγκέντρωση των εγγράφων η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα η σχετκή απόφαση επί του αιτήματος αναστολής εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος. Τέλος, η συζήτηση για την αίτηση ακύρωσης του ΠΔ προσδιορίστηκε για την 13ηΟκτωβρίου 2022.