Αντιεκκλησιαστική και αντικανονική τέλεση θυρανοιξίων

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πληροφορήθηκε ότι το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 πρόκειται να γίνουν θυρανοίξια στον ιδιόκτητο Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου, ο οποίος ευρίσκεται στην περιοχή της Αιγείρας πλησίον του Αρχαίου Θεάτρου και ανήκει στον κ. Κωνσταντίνο Μιττά. 

Σύμφωνα με τις αφίσες που έχουν δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα θυρανοίξια θα τελέσει Μητροπολίτης του παλαιού εορτολογίου (Π.Ε.), ο Κορίνθου και Νεμέας Παγκράτιος.

Προς αποφυγή παραπλανήσεως, ενημερώνουμε τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ότι:

  1. Ο φερόμενος ως Μητροπολίτης Κορίνθου και Νεμέας Παγκράτιος ανήκει στη επονομαζόμενη ως Εκκλησία των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος, με την οποία τόσο η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος, όσο και όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και τα Πατριαρχεία δεν έχουν καμία εκκλησιαστική κοινωνία και η οποία δεν αναγνωρίζεται ως κανονική, ενώ όλα τα Ιερά Μυστήρια που τελούν οι εκπρόσωποί της, ιερείς και αρχιερείς, είναι άκυρα.
  2. Το αναφερόμενο ιδιόκτητο παρεκκλήσιο, το οποίο ευρίσκεται μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, έχει ανεγερθεί παράνομα χωρίς την άδεια του οικείου Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και της Πολεοδομίας Αιγιαλείας, η οποία, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, έχει δώσει εντολή στον ιδιοκτήτη για την κατεδάφισή του και έχει επιβάλει αυστηρά οικονομικά πρόστιμα. Η υπόθεση αυτή έχει και ποινικές προεκτάσεις, οι οποίες ευρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Κατόπιν τούτου, καλούμε τους ευσεβείς πιστούς να μη συμμετέχουν σε λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες είναι άκυρες και προσβάλλουν την ενότητα της τοπικής μας Εκκλησίας.

                                                    Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως