Ανοίγει σήμερα η εστίαση – Πώς θα λειτουργήσει

Ανοίγουν σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, τα καταστήματα εστίασης, μετά από σχεδόν έξι μήνες αναστολής λειτουργίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Έτσι, από σήμερα επιτρέπεται σε όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ να λειτουργούν μόνο με τραπεζοκαθίσματα σε υπαίθριους χώρους και μόνο για καθήμενους.

Επίσης από τη Δευτέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23:00.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αφορά τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Μαΐου στις 06:00 έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου, θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια για λειτουργία σε ανοικτούς χώρους.

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται πληττόμενες και για τον Μάιο, οπότε θα παραταθεί το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου.

Τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να κλείνουν στις 22:45, ενώ η λειτουργία τους θα επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί.

Εστιατόρια που βρίσκονται σε στοές, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια κλπ, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο με delivery. Η παροχή υπηρεσιών παράδοσης, θα μπορούν να συνεχίζονται και μετά τις 22:45 αρκεί να μην παραμένουν πελάτες στον χώρο της επιχείρησης.

Οι όροι που προβλέπει η ΚΥΑ για την εστίαση

Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

 

 

 

 

 

alfavita.gr