ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: “Οι προτάσεις μας για μέτρα κατά του κορωνοϊού και ανακούφισης των δημοτών”

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΑΑΚΑ επικοινωνώντας αναγκαστικά με αυτόν τον τρόπο με τα μέλη και τους φίλους της, εύχεται κουράγιο και επιτυχία στην προσπάθεια όλων για τη διατήρηση της ψυχοσωματικής υγείας μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Είχαμε κατά νου να αναφερθούμε στην ιστορική διαδρομή της δεκαετούς προσπάθειάς μας για την απόσχισή μας από το Αίγιο και τη δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας. Άλλωστε σε λίγες μέρες κλείνουμε δέκα χρόνια αγώνων. Ο στόχος μας ήταν μέσα στον Απρίλη να προβαίναμε σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση από όπου θα προέκυπτε και το πρώτο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Φυσικά αυτό, προς το παρόν, αναβάλλεται.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα της πολιτείας σε συνδυασμό με την υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας έχει προς το παρόν συγκρατήσει τη μεγάλη εξάπλωση του ιού.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης η δημοτική αρχή αντί να προβεί σε δραστικές και συντονισμένες ενέργειες ώστε  να θωρακίσει κι άλλο τους δημότες της, προσπαθεί με πονηρή ηλεκτρονική ψηφοφορία να διατηρήσει τις ήδη άδικα παρμένες αποφάσεις της για αυξήσεις στα δημοτικά και αρδευτικά τέλη, παρ’ ότι είχε την ευκαιρία να τις ανακαλέσει και να συμβάλλει έτσι πρακτικά και όχι στα λόγια στην ανακούφιση των συμπολιτών.

Εμείς πρεσβεύουμε, καταδεικνύοντας έτσι και το αυτοδιοικητικό μοντέλο που εμείς θα ακολουθήσουμε, ότι η δημοτική αρχή πρέπει να είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες.  Σε συνεργασία μάλιστα με όλες τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις οι αιρετοί πρέπει να λειτουργήσουν έτσι ώστε να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας και στήριξης όλων των πολιτών και ιδιαίτερα  των πιο ευάλωτων.

Προτείνουμε:

-Δημιουργία Ομάδας Συντονισμού, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, για τις ενέργειες αντιμετώπισης της πανδημίας.
-Στήριξη των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
-Πλύσιμο και απολύμανση απορριμματοφόρων, κάδων και λοιπών μηχανημάτων καθαριότητας σε τακτά διαστήματα.
-Καθαρισμός και απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων, πλατειών και χώρων συχνής διέλευσης πολιτών πάλι σε τακτά διαστήματα.
-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ανάθεση καθηκόντων σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους. 
-Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου με πρόσχημα την πανδημία. 
-Ενίσχυση με προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, και κυρίως του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη φροντίδα ειδικών ομάδων πληθυσμού (μονογονεϊκές οικογένειες, άστεγοι, τοξικομανείς κ.ά.).
-Συνεργασία με τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο για τν καταγραφή των αναγκών και κατόπιν πίεση προς την κυβέρνηση για επαρκή στελέχωση και υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας.
-Δημιουργία διαδικτυακής δημοτικής πλατφόρμας για ενημέρωση και εξυπηρέτηση των δημοτών χωρίς φυσική παρουσία.
-Ανάκληση της απόφασης για αυξήσεις στα δημοτικά και αρδευρικά  τέλη.
-Αναστολή της πληρωμής των τελών ύδρευσης για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
-Αναστολή των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμπολιτών για  δημοτικά τέλη και φόρους για το ίδιο διάστημα.
-Πάγωμα των αυξήσεων των κοστολογίων των δημοτικών τελών, καθώς και των πληρωμών των ρυθμίσεων για χρέη στον δήμο.
-Στήριξη οικογενειών μαθητών με υλικοτεχνική υποδομή –όπου λείπει- για ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
-Φροντίδα των αδέσποτων που λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας και κλειστών μαγαζιών εστίασης κυκλοφορούν πεινασμένα.
-Αλλαγή με fast track αποφάσεις και επαναπροσδιορισμό του προϋπολογισμού του δήμου στους κωδικούς δαπανών, έτσι ώστε να προηγηθεί η υλοποίηση των πιο πάνω αναγκαίων ενεργειών.

Παραθέτουμε τα πιο πάνω μέτρα στην κρίση των συμπολιτών μας και στη διάθεση της δημοτικής αρχής. Θεωρούμε ότι αποτελούν το ελάχιστο πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων για να μη μένουμε μόνο στα ευχολόγια.

Σε κάθε κατάσταση εμείς θα είμαστε παρόντες.

Η Συντονιστική Επιτροπή