Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Συλλόγων της Αιγιάλειας για τα απορρίμματα

-“Πριν καν ξημερώσει η χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Δημοτική Αρχή της Αιγιάλειας με την κάλυψη δικαστικών αρχών και τη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης την «τίμησαν» με τον πλέον «κατάλληλο» τρόπο. Οι δρόμοι που οδηγούν στο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα αποκλείστηκαν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εναπόθεση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στον πολύπαθο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας.

Κάποιοι ανακουφίστηκαν καθώς τα σκουπίδια δεν είναι πλέον στο οπτικό τους πεδίο – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με τις συνέπειες- ενώ κάποιοι άλλοι επιχαίρουν ότι έδωσαν «λύση». Είναι, όντως, αυτός ο δρόμος για τη μόνιμη και βιώσιμη λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που μας υποσχέθηκαν;

Αποδείχτηκε ότι όλες οι αποφάσεις που στόχευαν (;) στην διευθέτηση ήταν για το θεαθήναι και για να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Στα μυαλά ορισμένων δημοτικών αρχόντων η «λύση» ήταν ο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας ενώ άλλοι επίδοξοι σωτήρες υποδείκνυαν την «Παπανικολού». Παρόλα αυτά καμιά απάντηση δεν έχει δοθεί ούτε στις γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υγειονομικών φορέων (βλ. έκθεσης της Έδρας του Τμήματος Υγιεινής της Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών), ούτε στα ερωτήματα προς κάθε αρμόδια αρχή σχετικά με την επικαιροποίηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την νομιμότητα, την αδειοδότηση, τον υπερκορεσμό και τον έλεγχο του υδροφόρου ορίζοντα του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας.

Είναι σε όλους μας καταφανές -και χωρίς καν να σχολιάσουμε το έλλειμμα δημοκρατίας- ότι λύση ουσιαστική δε δόθηκε μιας και σε ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2018 κανένας ΧΥΤΑ δεν αδειοδοτείται. Καταδικάζουμε λοιπόν και τις συγκεκριμένες πρακτικές, αλλά και τη συνενοχή -δια της σιωπής- διαφόρων αρχών και τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε. Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις σε επεισοδιακά δημοτικά συμβούλια, επαφές με αρμόδιους παράγοντες, υποσχέσεις και παχιά λόγια, καταλήξαμε στα ΜΑΤ.

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί ότι καμιά λύση δε δρομολογήθηκε. Οι συνέπειες αυτής της επιλογής θα είναι πιο επιβλαβείς από την επιφανειακή και πρόσκαιρη λύση, μιας και οι ρύποι δεν έχουν όρια. Χρειάζεται, λοιπόν, επαγρύπνηση και αγώνας. Για αυτό καλούμε τους εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων σε σύσκεψη τη Δευτέρα 11/6, 7.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο για να καθορίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας”.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ