Ανακοίνωση της παρατάξης (Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α) για τα μέτρα ανακούφισης των δημοτών της Αιγιάλειας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που ο πολυήμερος αγώνας μας με τους αγρότες για τις εξοντωτικές αυξήσεις στην άρδευση,τους επαγγελματίες και τους άλλους πληττόμενους απο την υγειονομική κρίση δημότες ,έφερε τα πρώτα μικρά έστω αποτελέσματα.
Η δημοτική αρχή με τους συμμάχους της κάτω από την πίεση της λαϊκής οργής  αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της .
Η προσπάθειά της να εμφανιστεί ενώπιον του λαού της Αιγιάλειας σαν την δημοτική που έχει ευαισθησίες για την αγροτιά και εξετάζει την μείωση των τιμολογίων άρδευσης και για τους επαγγελματίες και εργαζόμενους  που δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα απο την υγειονομική κρίση,κανένα δεν πείθουν .
Η ίδια η δημοτική αρχή με τους συμμάχους  της που εμφανίζονται  με τον παραπλανητικό ρόλο της δήθεν αντιπολίτευσης, καταψήφιζαν την μία μετά την άλλη της προτάσεις των 16 δημοτικών συμβούλων για την τιμολογιακή πολιτική στην ύδρευση ,άρδευση και απέρριπταν τις προτάσεις για ελάφρυνση των δεινοπαθούντων επαγγελματιών .
Η συμπολιτευόμενη παράταξη ”Ποιοτική Αιγιάλεια”  δήλωνε ότι είχε  διαφορετική πρόταση απο αυτή του δημάρχου που έβαζε ταφόπλακα για κάθε ευνοϊκό μέτρο  ,αλλά τελικά ψήφιζε την πρόταση του δημάρχου !
Όμως η σκληρή και ανάλγητη στάση της δημοτικής αρχής και των συμμάχων της δεν περιορίστηκε στην απόρριψη κάθε ιδέας μέτρων ανακούφησης ,με το αιτιολογικό της οικονομικής αδυναμίας του δήμου.
Προχώρησε στην κατασυκοφάντηση των τριών  παρατάξεων που προκάλεσαν τα έκτακτα δημοτικά συμβούλια για συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του δημοτικού έργου,για διασπορά ψευδών ειδήσεων,ανευθυνότητα,ανωριμότητα και άλλους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, που δεν έχουν σχέση με τον πολιτικό πολιτισμό.
Τώρα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ανακοινώνουν μέτρα ελάφρυνσης χρησιμοποιώντας στοιχεία  της επιχειρηματολογίας της αντιπολίτευσης που τότε κατηγορούσαν ότι με τις ανέφικτες προτάσεις της αποσκοπούσε σε πολιτικά οφέλη.
Τα μέτρα της μείωσης των τιμολογίων άρδευσης είναι σχεδόν ασήμαντα επι μιας τιμής που καθορίστηκε αυθαίρετα χωρίς υπολογισμό εσόδων -εξόδων ανα περιοχή και περίπτωση και ανέβασε στα ύψη τα τιμολόγια
.Επί πλέον η απόφαση υπαγωγής στην ΔΕΥΑ δεν γίνεται αποδεκτή απο τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται σε αναβρασμό και επιδίδεται  σ ένα πολύμορφο αγώνα με ορατή την προοπτική δικαίωσής του.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν κόλαφος για την δημοτική αρχή .
Όπως είναι γνωστό κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους ,  έκρινε ότι:
-«Είναι αδικαιολόγητη η οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΑ, αφού οι εργασίες εμπίπτουν στα συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων της και δεν επιτρέπεται να ανατίθεται σε τρίτους»!
«Δεν υπάρχει επαρκής αιτιολογία, σχετικώς με την αντικειμενική αδυναμία της ΔΕΥΑΑ να εκτελέσει αυτή, τις προς ανάθεση υπηρεσίες (σε Ιδιώτη), με ίδια μέσα», με δεδομένο ότι στην απόφαση, η ίδια η ΔΕΥΑΑ αναφέρει ότι …«είναι σε θέση να ασκήσει με επιτυχία την αρμοδιότητα, που ανήκε στον Δήμο, λόγω της κατάλληλης οργάνωσης και των δυνατοτήτων της»!
«Γιατί δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωση από τη ΔΕΥΑΑ του αντικειμένου της σύμβασης, για κάθε μία από τις Ομάδες Εργασιών;»!

– «Δεν τεκμηριώνεται κατά τρόπο διαφανή και ορισμένο, ο προϋπολογισμός των ελεγχόμενων υπηρεσιών»!
— «Αναβάλλει την έκδοση οριστικής πράξης»!
Οι μειώσεις  διαφόρων τελών που όταν τις πρότεινε η αντιπολίτευση ήταν ανέφικτες ,τώρα χαρακτηρίζονται αναγκαίες για την στήριξη των επαγγελματιών και άλλων κατηγοριών δημοτών που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους λόγω κορονοϊού .
Όμως είναι κατώτερες απο τις απαιτούμενες και οι μικρότερες απο την συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας .Πχ η κοροϊδία της μείωση κατά ποσοστό 40% των μισθωμάτων των δημοτικών ακίνητων που στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Το λογικό και δίκαιο ήταν πλήρης απαλλαγή.Οι  απαλλαγές  απο την καταβολή του τέλους επί των ακαθάριστών εσόδων των κέντρων διασκέδασης ,εστιατορίων και συναφών καταστημάτων,των τελών διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%,αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών κ.α περιορίζονται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα έως 31 Ιουλίου 2020 που στην ουσία είναι στάχτη στα μάτια ,αφού οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης θα έχουν μακρύ δρόμο και έπρεπε  τουλάχιστον το χρονικό διάστημα αυτών των μέτρων να ήταν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση μέτρων ανακούφισης στο δημοτικό συμβούλιο  ,αλλά “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.
Δεν επαναπαυόμαστε στα ανεπαρκή αυτά μέτρα ,αλλά συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με τους δημότες μέτρα πραγματικής ενίσχυσης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο οικονομικό πλήγμα  που προκάλεσε η πανδημία.