Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας για τις πυρκαγιές

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας (Ο.Α.Σ.Α.) εκφράζει την συμπαράσταση του στους κατοίκους και τους αγρότες-κτηνοτρόφους των χωριών στον Δήμο Ερυμάνθου,  που πλήττονται από τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί και δίνουν μάχη ακόμα και τώρα για να προστατέψουν τα σπίτια, τις καλλιέργειες και τις περιουσίες τους.

Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χτες Παρασκευή 21/6, κατέστρεψαν και την περιοχή μας, αφήνουν πίσω τους τεράστιες καμένες εκτάσεις σε αγροτικές καλλιέργειες ιδιαίτερα ελιάς και σταφιδαμπέλων, σε δάση, σε καμένα ζώα (αιγοπρόβατα κ.α.), σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και καμένα σπίτια.

Η κυβέρνηση, όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες περί «ακραίων καιρικών φαινομένων», εκτίθεται μιας και με δικιά της ευθύνη, αλλά και συνολικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουμε περικοπές στην δασοπροστασία, υποστελέχωση και χωρίς αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η μάχη απέναντι στις πυρκαγιές είναι ακόμα σε εξέλιξη για αυτό έστω και τώρα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και τις λαϊκές περιουσίες, να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μείνουμε στο τόπο μας, στα χωριά μας.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να οργανώσει την πάλη του, να είναι σε ετοιμότητα και να επαγρυπνεί, καθώς σήμερα υπάρχουν τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και όλων των φυσικών καταστροφών.

Η Ο.Α.Σ. Αχαΐας θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του βιός μας και ταυτόχρονα τις επόμενες ώρες και ημέρες οργανώνει σε κάθε χωριό συσκέψεις, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα απαιτούμε:

· Πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, πάγιες εγκαταστάσεις σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
· Πλήρη αποζημίωση των περιουσιών στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση. Άμεσα εκτατό βοήθημα στους πληγέντες για να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες τους.
· Άμεση αποστολή ζωοτροφών και νερού με ευθύνη του κράτους για την συνέχιση της υπάρχουσας κτηνοτροφικής παραγωγής.
· Να παγώσουν άμεσα όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.
· Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.
· Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το νομό, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν.
· Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις πυρόπληκτες περιοχές.

 

Δήλωση Αθηνάς Ηλιοπούλου, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ερυμάνθου:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης, της ΠεριφέρειαςΔυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ερυμάνθου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα να δοθεί λύση για παροχή νερού στους κτηνοτρόφους, να έρθουν άμεσα βυτιοφόρα με νερό που θα προμηθεύσουν τις στάνες και τις εγκαταστάσεις, για να επιζήσουν όσα ζώα δεν κάηκαν από την χθεσινή πυρκαγιά».