Ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγιάλειας” για τον καθορισμό των δημοτικών τελών

Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας”  δίνεται στη δημοσιότητα η κάτωθι ανακοίνωση:

-“Εν όψει του Δημοτικού Συμβούλιου της Τετάρτης 4 /1/2023 επαναδημοσιοποιούμε την ανακοίνωση που είχε δημοσιευτεί για το ανακληθέν Δημοτικό Συμβούλιο της 28/11/2022, και η οποία ισχύει εις το ακέραιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ της 26/11/2022
ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ. ΑΥΞΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 28/11/22 η Δημοτική Αρχή εισηγείται νέα αύξηση των δημοτικών τελών κατά 15% για το 2023.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η  λειτουργία των Δήμων ως  φοροεισπρακτικού μηχανισμού, πλάι σε αυτόν του κεντρικού κράτους, και πάντα σε βάρος των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών, των βιοπαλαιστών αγροτών και μικροεπαγγελματιών.

Παίζει τελικά ρόλο αναδιανομής του πλούτου  υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι «υπέρ όλων όσων ζουν στο φάσμα της ανεργίας, της φτώχιας, του αποκλεισμού και της εξαθλίωσης» όπως υποκριτικά ανέφερε  ο Δήμαρχος στην ομιλία του στα Ψηλαλώνια στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9/11/22.

Ακολουθώντας την αντιλαϊκή  πολιτική  της ανταποδοτικότητας, οι δήμοι  αυξάνουν τους ίδιους πόρους τους  μέσω δημοτικών τελών,  φόρων, προστίμων κ.λ.π.  που φθάνουν σε ποσοστό 70% του προϋπολογισμού τους, ενώ οι κρατικοί πόροι μόλις το 30%.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον ο Δήμος οφείλει να παίρνει   συνεχώς μέτρα, για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογενείας που να αποτυπώνεται και στην πολιτική των δημοτικών  τελών.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  προτείνει :

-Για τις οικίες και τα καταστήματα μείωση των συντελεστών ανά τετραγωνικό μέτρο, στην ενιαία κατώτατη τιμή πριν την  επιβληθείσα αύξηση του Οκτωβρίου του 2019.

– Ένταξη  των  μεγάλων  επιχειρήσεων  σε ενιαίο ανώτατο  συντελεστή  για όλες τις επιχειρήσεις και για όλους τους στεγασμένους διαθέσιμους χώρους τους.

-Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.

-Επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.

-Να αποδίδεται κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Να απαιτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα  αναγκαία κρατικά κονδύλια για να σταματήσει ο λαός της Αιγιάλειας να πληρώνει κάθε χρόνο τον βραχνά της μεταφοράς των απορριμμάτων.

-Ενιαίο κρατικό Φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, περιφερικά και πανελλαδικά, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα  των απορριμμάτων, με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των εργολάβων.

Το κόστος της  μείωσης των δημοτικών τελών  σε οικίες και καταστήματα  στους χαμηλότερους ενιαίους  συντελεστές, θα  καλυφτεί κατά μεγάλο ποσοστό, από  την ένταξη των μεγάλων επιχειρήσεων στον ενιαίο ανώτατο συντελεστή.

Όλες οι άλλες παρατάξεις που ζητούν την μείωση των Δημοτικών τελών, κρύβουν ότι με τη δική τους ανοχή όλα τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο  ποσοστό των δημοτικών τελών  πληρώνει η λαϊκή οικογένεια  και ελάχιστο  ποσοστό  οι μεγάλες  επιχειρήσεις. Για τη τριετία 2020-2022 οι μεγάλες επιχειρήσεις πλήρωναν  μόνο το 14% του συνόλου των τελών, ενώ η σημερινή πρόταση της Δημοτικής Αρχής το ανεβάζει μόλις  στο 15.7%.

Ακόμα και σήμερα, η αντιπολίτευση, παρότι μιλά για  μείωση των δημοτικών τελών, δεν αυξάνει τους χαμηλούς συντελεστές στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά   βάζει  «το χέρι στη τσέπη» των λαϊκών στρωμάτων.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιπαλεύει διαχρονικά  τις πολιτικές  υποχρηματοδότησης των Δήμων, όλων των  κυβερνήσεων και καλεί  το λαό της Αιγιάλειας, τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες , σε κοινό αγώνα  διεκδίκησης και ανακούφισης σήμερα, σύγκρουσης και αμφισβήτησης αύριο αυτών των πολιτικών”.