Αναγκαία η κατασκευή νέων Εργατικών Κατοικιών στην Αιγιάλεια

Συζητήθηκε στη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αιγίου με το Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ.

 

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη στην Αθήνα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δ.Σ. του Ε.Κ.Αιγίου και του Βουλευτή Αχαΐας κ. Άγγελου Τσιγκρή.

Συμμετείχαν από το Δ.Σ. του Ε.Κ. Αιγίου ο Πρόεδρος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο Γεν Γραμματέας Παναγιώτης Καυκάς και ο Βουλευτής της Ν.Δ. Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής.

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτεταμένα το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης στην περιοχή της Αιγιάλειας και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής Νέων Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου από το Εργατικό Κέντρο “σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, θέσαμε στο Διοικητή του ΟΑΕΔ ότι εκτός από το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει είναι και η μετανάστευση των (νέων ζευγαριών) μη βρίσκοντας φθηνή κατοικία και δουλειά λόγω της αποβιομηχάνισης που έχει υποστεί η Αιγιάλεια τα τελευταία χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή των νέων προς το εξωτερικό και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ζητήσαμε την αξιοποίηση των μεγάλων οικοπέδων που έχει στην κατοχή του ο ΟΑΕΔ στην περιοχή μας ώστε να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο Βουλή με το Νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, η οποία αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη.

Ο Διοικητής ήταν ενήμερος για τα Οικόπεδα που έχει στην κατοχή του ο ΟΑΕΔ στην περιοχή μας και είπε ειδικά για το οικόπεδο στις Εργατικές κατοικίες Αγίου Αθανασίου ότι είναι σε διαδικασία απαλλοτρίωσης μέρους του, από την ΕΡΓΟΣΕ. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με την Πολεοδομία Αιγίου προκειμένου να δοθούν οι σχετικές διευκρινήσεις για τη δόμηση όλων των οικοπέδων. Κατά την αναφορά του είπε ότι ξεπαγώνει η στεγαστική πολιτική του ΟΑΕΔ, επισημαίνοντας ότι το 2013 καταργήθηκε με το 2ο Μνημόνιο ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας με αποτέλεσμα να σταματήσει και η κατασκευή Εργατικών Κατοικιών.

Οι παροχές που σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν είναι α) η επιδότηση ενοικίου και β) η επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια αλλά και με τη μέθοδο rent to own, δηλαδή με σύμφωνα ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση ενοικίασης κοινωνικών κατοικιών. Θα υπάρχει η δυνατότητα εκμίσθωσης οικοπέδων του Οργανισμού για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Τα στεγαστικά προγράμματα δεν θα απευθύνονται μόνο στο Εργατικό Δυναμικό αλλά και στους νέους συνολικά.

Στη συνέχεια τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τόσο την ενίσχυση της απασχόλησης και του υψηλού ποσοστού ανεργίας στο Νομό Αχαΐας καθώς και την ανάγκη ενδυνάμωσης των προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ αλλά και την υλοποίηση περισσότερων προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων.

Ο κ. Πρωτοψάλτης αφού αφουγκράστηκε όλα τα ζητήματα, μας διαβεβαίωσε ότι θα τα επεξεργαστεί και συγκεκριμένα για την ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών στην Αιγιάλεια, δεσμεύτηκε ότι από τη μεριά του ΟΑΕΔ κατά την έναρξη του στεγαστικού προγράμματος η Αιγιάλεια θα είναι σε προτεραιότητα”.