Αλκυονίδες

Έλαµψε ο τόπος αυτές τις µέρες!  Άνοιξης προµήνυµα οι Αλκυονίδες κι ας εµφανίζονται στη µέση του χειµώνα ! Ο τρόπος της φύσης να µας υπενθυµίσει πως τα πάντα είναι προσωρινά και πως την καταχνιά και το κρύο θα ‘ρθει η στιγµή που θα τα διαδεχθεί άπλετο φώς και ζεστές ηµέρες !

Μια τέτοια µέρα διάλεξε να φύγει απ΄ τα εγκόσµια κι ένας λαµπρός καλλιτεχνης, µια φωτεινή προσωπικότητα… ένας ζωγράφος που ύµνησε τον άνθρωπο και τον έρωτα όσο κανείς σύγχρονός του… ο γήινος Παύλος Σάµιος ! 

Όσοι µε γνωρίζουν καλά, γνωρίζουν και το πάθος µου για την ζωγραφική ! Για µένα χάθηκε ένας αγαπηµένος, ένας άνθρωπος που άφησε το στίγµα του στον Ελληνικό πολιτισµό και ο οποίος κατ΄ εµέ είχε ακόµα πάρα πολλά να δώσει µέσω της Τέχνης του!  Χαίροµαι διπλά και τριπλά όταν µαθαίνω, από δικούς µου ανθρώπους, που είχαν την τύχη να τον συναναστραφούν, πως ο συγκεκριµένος καλλιτέχνης υπήρξε ένας  ευγενής κι αξιοπρεπής άνθρωπος που αξέχαστος θα µείνει σ΄ όσους ήταν τυχεροί να τον γνωρίσουν !

Το ταλέντο όταν συνδυάζεται µε την καλλιέργεια της ψυχής και του νού αγγίζει το θείο ! Αυτό και µόνον αυτό χαρίζει την αιωνιότητα ! Την υστεροφηµία ! 

∆υστυχώς στις ηµέρες µας σπανίζουν τέτοιου είδους άνθρωποι ! Ο τοµέας της Τέχνης έχει διαφθαρεί όπως κι όλοι οι τοµείς της ανθρώπινης έκφρασης και δηµιουργίας ! Ο καλλιτέχνης οφείλει να πρεσβεύει το κάλλος σ’  όποια έκφανσή του!  Όταν παύει να υπηρετεί αυτό και γίνεται υλιστής ωδεύει στο να γίνει ποταπός…τιποτένιος!

Στοχεύοντας ψηλά,  στο ιδεώδες …το ιδανικό , είναι στρατευµένος σ ένα σκοπό ! Να ποιεί ήθος! Ήθος …ένα ουσιαστικό ουδετέρου γένους που άπτεται µιας  ολοκληρωµένης , ισχυρής  κι αµέπτου οντότητος!

Ξέρω θα πείτε πως ουδείς άµεµπτος σε τούτο τον κόσµο! Και θα συµφωνήσω εν µέρει! Όλοι σε τούτη τη ζωή έχουµε έρθει αντιµέτωποι µε ζητήµατα ηθικής! Λογικό και επόµενο αφού ζούµε σ ένα δύσκολο κόσµο όπου το µαύρο και το άσπρο ενίοτε αναµειγνύονται και δίνουν ένα ωραιότατο γκρί ! Κι αν αποδεχθούµαι τον Πλάστη ως έναν τρελό ζωγράφο που αφού ζωγράφισε θάλασσες,πεδιάδες και βουνά πέταξε στον καµβά κι ένα ανθρωπάκι να κάνει κουµάντο ,ε ναι , σίγουρα στην παλέτα του θα χε απ όλα τα χρώµατα κι όλες τις αναµείξεις τους ! Τί σόι ζωγράφος θα ΄ταν αλλιώς !

 Η ζωή κι αυτή , όπως και η φύση έχει τις Αλκυονίδες ηµέρες της …όµως ο χειµώνας εντός εισαγωγικών πάντα καραδοκεί ! Σου δίνουν δύναµη ν΄ αντέξεις και να ονειρευτείς και όχι την ψευδαίσθηση ενός καλοκαιριού που θα διαρκεί για πάντα ! 

Η Αλκυόνη και ο Κύηκας, βασιλείς της Τραχίδας γεύονταν πλούτη κι ευτυχία, µέχρι που αυτά τους πήραν τα µυαλά κι άρχισαν ν ΄ αυτοαποκαλούνται Ήρα και ∆ίας αντιστοίχως ! Τα πήρε κρανίο, λοιπόν, το τρελό αγόρι µε τους κεραυνούς, που άλλοι διεκδικούν τ΄ όνοµά του κι άρχισε να ρίχνει αστροπελέκια και µπάρµπεκιου έκανε το πλοίο του Κύηκα και κείνον φλαµπέ ! Ο Μορφέας πήγε τα µαντάτα στην σύζυγο και κείνη πνίγηκε στην θάλασσα από καηµό. Επειδή όµως εξ αρχαιοτάτων χρόνων τα χάπυ έντ ήταν της µοδός και ο θεός τιµωρός µα και φιλεύσπλαχνος τους έκανε αλκυόνες να τιτιβίζουν τσίου τσίου και ο µύθος τους να µένει γνωστός στα βάθη των αιώνων!

Μ΄ άλλα λόγια … αν είσαι ανάµεσα στο άσπρο και το µαύρο,  να χεις στο νού σου, πως δεν γίνεται αιωνίως να παραµένεις στο γκρί… Η πιο πιθανή κατάληξη είναι η µαυρίλα …οπότε λάβε τα µέτρα σου  και ξεκίνα ν΄ ασπρίζεις αν θες να την βγάλεις καθαρή ! ∆ιότι µετά θα λουστείς το “ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει “, το “πίσω έχει η αχλάδα την ουρά” , το “ηθελέστα και παθέστα “κι άλλα τέτοια  όµορφα !

Όµορφες οι Αλκυονίδες αλλά προσωρινές, φίλε µου ! Αν αγαπάς το κάλλος τους , τότε καλώς να ποιείς εις το διηνεκές  και  έτσι η κάθε µέρα αλκυονίδα θα µοιάζει !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 11/2/2021