Ακόμα στην αναμονή 8 μήνες μετά οι επιλαχόντες  νέοι αγρότες

Την ανησυχία των επιλαχόντων Νέων Αγροτών που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και 8 μήνες και καμία απολύτως εξέλιξη δεν υπάρχει ως προς την διαδικασία ένταξης τους στο Μέτρο, μεταφέρει με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης.

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 6397/31-5-2018 ερώτησή του, ο βουλευτής τονίζει ότι «Σύμφωνα με τον πίνακα της 2ης επικαιροποίησης  των αποφάσεων ανάρτησης αποτελεσμάτων αξιολόγησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α 2014-2020, και μετά την υπερδέσμευση των 8,5 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν, επιπλέον, άλλοι 465, επιλαχόντες Νέοι Αγρότες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων στους 2.708. Σύμφωνα με τον ίδιο πίνακα, 691 αιτήσεις, επιλαχόντων, του Υπομέτρου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες πιστώσεις, καθώς, υπολογίζεται ότι απαιτούνται, τουλάχιστον, άλλα 12,8 εκατ. ευρώ για την απορρόφηση τους».

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Τζελέπης: «Μετά και την εξαγγελία, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του ΥΠΑΑΤ,  από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη, τον Μάρτιο του 2018, περί ένταξης του συνόλου των επιλαχόντων, στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν τότε, βούληση της Κυβέρνησης, αποτελεί, η εξάντληση κάθε χρηματοδοτικού μέσου στήριξης, για αυτόν τον σκοπό. Συνεπώς, το ερώτημα που εύλογα γεννάται, από όλους τους ενδιαφερόμενους, είναι «πότε θα γίνει αυτό και με τι χρηματοδότηση». Η ανησυχία αυτών των νέων ανθρώπων που εγκαθίστανται στην Ελληνική Περιφέρεια και απασχολούνται για πρώτη φορά στον πρωτογενή τομέα, είναι εντονότατη, καθώς, βρίσκονται σε αναμονή εδώ και 8 μήνες και καμία απολύτως εξέλιξη δεν υπάρχει ως προς την διαδικασία ένταξης τους, σε αυτό το σημαντικότατο, για την ηλικιακή αναδιάρθρωση, του αγροτικού τομέα, Μέτρο, του Π.Α.Α 2014-2020, παρά τις προαναφερθείσες, κυβερνητικές εξαγγελίες».

Επιπροσθέτως, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Βουλευτής «το γεγονός, ότι, στις 15/6/2018, λήγει η προθεσμία υποβολής, των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έτους 2018, κλιμακώνει, ακόμη περισσότερο, την δικαιολογημένη ανησυχία τους, καθώς, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Μέτρου, σε περίπτωση ένταξης τους, το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν καταθέσει με την υποβολή της αίτησης τους, στο πρόγραμμα, θα πρέπει, απαραίτητα, να ταιριάζει με την δήλωση καλλιέργειας που θα υποβάλλουν».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπης το καθεστώς αβεβαιότητας που βιώνουν σήμερα δεν εξυπηρετεί ούτε τους ίδιους αλλά ούτε και το ίδιο το μέλλον του αγροτικού τομέα, ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει πόσοι είναι, σε εθνικό επίπεδο, μετά και την υπερδέσμευση της συνολικής δημόσιας δαπάνης, του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του  Π.Α.Α 2014-2020, οι τελικοί δικαιούχοι και πόσοι οι εναπομείναντες επιλαχόντες. Επίσης, ο  Βουλευτής αιτείται να ενημερωθεί πότε προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στην ένταξη των εναπομεινάντων επιλαχόντων του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του  Π.Α.Α 2014-2020, όπως επίσης και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου, να βρεθούν και διατεθούν, οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ώστε, το σύνολο των εναπομεινάντων επιλαχόντων, του  Υπομέτρου 6.1, να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό. Τέλος, όπως υποστηρίζει ο κ. Τζελέπης, «με δεδομένο ότι οι εναπομείναντες επιλαχόντες δεν γνωρίζουν πότε και εάν θα ενταχθούν στο Υπομέτρο 6.1 και λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι η καταληκτική  ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι 15-6-2018», ρωτά τον Υπουργό τι θα συμβεί με την φετινή δήλωση καλλιέργειας τους, καθώς αυτή σε περίπτωση ένταξής τους αποτελεί υποχρέωση να συμβαδίζει πλήρως με το κατατεθέν από αυτούς επιχειρησιακό σχέδιο του προγράμματος.