ΑΙΓΙΟ: Τιμήθηκε η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

Πυροδότησε  την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων

Με λιτό τρόπο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχει ορίσει η πολιτεία λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, τιμήθηκε στο Αίγιο η 201η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, του κορυφαίου προεπαναστατικού πολιτικού γεγονότος που φιλοξενήθηκε στο Αίγιο και που οι αποφάσεις του οδήγησαν δύο μήνες μετά στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού Ζυγού.
Το πρωί της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου, ημέρας έναρξης της Συνέλευσης, εψάλη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον φιλόλογο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο.

Σημειώνεται ότι οι συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας δεν επέτρεψαν στον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο να είναι παρών στη Δοξολογία και να εκφωνήσει την κεντρική ομιλία.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας χαρακτηρίζοντάς το ιδιαίτερα σημαντικό σημείο αναφοράς της Εθνικής μας Ιστορίας και παράλληλα ακρογωνιαίο λίθο της ιστορικής ταυτότητας της πόλης και εν γένει του Έθνους. “Εδώ φυτεύτηκε ο σπόρος της επανάστασης και η Βοστίτσα – το Αίγιο – ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που απελευθερώθηκαν από τον οθωμανικό ζυγό. Ας είναι φάρος για εμάς τα ιδανικά για τα οποία οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν, τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της ενότητας” κατέληξε ο δήμαρχος.

Για την ψυχή της ομογένειας που χτυπά πάντα δυνατά και πατριωτικά, έχοντας ως τρεις βασικούς πυλώνες την γλώσσα, τις παραδόσεις και την εκκλησία, μίλησε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης που εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις φετινές εκδηλώσεις.

Μετά το πέρας των ομιλιών, πομπή αποτελούμενη από την Φιλαρμονική Αιγίου “Ευτέρπη”, σημαιοφόρους των σχολείων, μέλη συλλόγων αναβιωτών και επίσημους προσκεκλημένους, μετέβησαν στο Ηρώον του Δημοτικού Κήπου των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια προς τιμήν των αγωνιστών προγόνων μας.

Τέλος, οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο και ακολούθησε δεξίωση, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω της πανδημίας.

Τονίζεται πως το πρωί της Τρίτης, παραμονή της επετείου της έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο και κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του σπουδαίου αιγιώτη αγωνιστή της Επανάστασης Ανδρέα Λόντου.


Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Άγγελος Τσιγκρής, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Κωνσταντίνος Μάρκου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας, αντιδήμαρχοι, αιρετοί της Περιφέρειας και του Δήμου, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Τον συντονισμό των εκδηλώσεων ανέλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ευστράτιος Βαρδάκης.