Αγωγή ύψους 1,4 δισ. δολαρίων σε βάρος της Apple από κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης

 

Η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology Co Ltd, γνωστή και ως Xiao-i, υπέβαλε αγωγή σε βάρος της Apple, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική εταιρεία έχει παραβιάσει ευρεσιτεχνίες της.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία ζητά, σύμφωνα με ανάρτηση στα social media, 10 δισ. γιουάν (1,4 δισ. δολάρια) ως αποζημίωση και απαιτεί η Apple να παύσει την «κατασκευή, χρήση, υπόσχεση πώλησης, πώληση και εισαγωγή» προϊόντων που παραβιάζουν ευρεσιτεχνία της.

Στην αγωγή, που υποβλήθηκε σε κινεζικό δικαστήριο, η Xiao-i υποστηρίζει πως η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής Siri της Apple παραβιάζει πατέντα που είχε αιτηθεί το 2004 και κατοχύρωσε το 2009.

Σε δική της ανακοίνωση η Apple ανέφερε πως η Siri δεν έχει χαρακτηριστικά που να περιλαμβάνονται στην ευρεσιτεχνία της Xiao-i, η οποία- σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία- έχει να κάνει με παιχνίδια και instant messaging. Η εταιρεία επίσης ανέφερε πως ανεξάρτητοι αξιολογητές, εγκεκριμένοι από το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Apple δεν παραβιάζει την τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας.

«Μας απογοητεύει που η Xiao-i Robot υπέβαλε άλλη μια αγωγή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Apple. Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τα γεγονότα στο δικαστήριο και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο να παρέχουμε τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες του κόσμου στους πελάτες μας».

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εταιρειών συνεχίζεται εδώ και χρόνια: Η Shanghai Zhizhen είχε μηνύσει για πρώτη φορά την Apple το 2012 για παραβίαση ευρεσιτεχνίας σχετικά με την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής της. Τον Ιούλιο το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο της Κίνας αποφάνθηκε πως η πατέντα ήταν έγκυρη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νέα αγωγή.

naftemporiki.gr