Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε  την εσπέρα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου η ιερά Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, και των κτητόρων της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου  Συμεών και Θεοδώρου των Αυταδέλφων και Ευφροσύνης της Οσίας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Φανερωμένης Αιγίου. Στις ιερές Ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του  για την ολόθυμη ανταπόκριση και την συμμετοχή των πιστών, αναφέρθηκε στον ισχυρό σύνδεσμο της περιοχής μας με τον Ευαγγελιστή Λουκά.  Ας σημειωθεί ότι κήρυξε το ευαγγελικό μήνυμα στην Αχαΐα, ενώ τα δύο έργα του, το Ευαγγέλιο και οι Πράξεις των Αποστόλων, ο Άγιος Λουκάς τα συνέγραψε για χάρη ενός επίσημου προσώπου, του Θεοφίλου, τον οποίο ονομάζει “κράτιστον” και που  τότε ήταν  ηγεμόνας της Αχαΐας. Ο Θεόφιλος είχε κατηχηθεί στην χριστιανική θρησκεία από αποστολικούς άνδρες, της πρώτης χριστιανικής γενιάς. Είχε όμως ανάγκη για να στηρίξει και να εδραιώσει καλύτερα την πίστη του και από έγγραφες πηγές. Αυτές λοιπόν τις πηγές του τις προσφέρει ο Λουκάς πρώτα με το Ευαγγέλιο του, τον “πρώτον λόγον” όπως τον ονομάζει και αργότερα με το δεύτερο βιβλίο του προς τον Θεόφιλο, δηλαδή τις Πράξεις των Αποστόλων. Έτσι στην αρχή ο ηγεμόνας Θεόφιλoς και κατόπιν όλοι οι χριστιανοί της Αχαΐας εκείνης της εποχής, αλλά και μετέπειτα οι χριστιανοί όλων των αιώνων έμαθαν από τον Απόστολο Λουκά όλα τα θαυμάσια και εξαίσια που πραγματοποιήθηκαν από το Θεό για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Παράλληλα όμως εκτός από Ευαγγελιστής, ο Απόστολος Λουκάς ήταν και αγιογράφος. Έργο δικό του είναι η χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης.        Κατασκευασμένη από κερί και μαστίχα εικονίζει με ανάγλυφη τεχνοτροπία την Παναγία Βρεφοκρατούσα. Μοναδική στο είδος της, είναι το ευλογημένο δώρο του Αποστόλου στην χριστιανική κοινότητα της περιοχής μας, το οποίο λίγους αιώνες μετά ανακάλυψε η Οσία Εφροσύνη στην σπηλιά της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, παρέδωσε στους αυταδέλφους Οσίους Συμεών και Θεόδωρο και έκτοτε αποτελεί μοναδικό πνευματικό θησαυρό και ιερό σέβασμα για τους Αχαιούς αλλά και για τους προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης, που συρρέουν με πίστη και ελπίδα για να ασπασθούν την Παναγία Μητέρα μας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικά στους πιστούς, με τις πρεσβείες  της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιωτίσσης, του Ευαγγελιστού Λουκά και των Κτητόρων του Μεγάλου Σπηλαίου, ο Τριαδικός Θεός να χαρίζει κάθε ευλογία στις οικογένειές τους και στην ζωή τους, ενώ ολοκληρώνοντας εξέφρασε την επιθυμία του χρόνου η μνήμη τους να εορτασθεί με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τόσο στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου όσο και στον νεόδμητο ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά στο Νοσοκομείο του Αιγίου, του οποίου η κατασκευή με την βοήθεια του Θεού και την έμπρακτη αγάπη των πιστών μας ολοκληρώνεται.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως