Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία των αγροτών με μειώσεις επιβαρύνσεων

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος τόσο των απλών νοικοκυριών, όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών (στους οποίους περιλαμβάνονται αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς) κομίζει το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η νέα Κυβέρνηση στη Βουλή, το αμέσως επόμενο διάστημα. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη ελάφρυνση τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, είναι η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% σήμερα στο 9%, ενώ το πλέον θετικό είναι ότι ταυτόχρονα θα ισχύσει και το σημερινό αφορόλογητο όριο.

Πιο συγκεκριμένα, τώρα, σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης το φορολογικό νομοσχέδιο που στην Κυβέρνηση φιλοδοξούν να έχει ψηφιστεί αρχές Αυγούστου το αργότερο, προωθούνται οι εξής αλλαγές:

1. Για τα φυσικά πρόσωπα (έτσι φορολογούνται αγρότες, μισθωτοί και συνταξιούχοι) προωθείται διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ και εισαγωγικός συντελεστής φόρου 9%, αντί 22% σήμερα. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά καθαρά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

2. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% το 2020 και κατάργηση του το 2021 (αφορά όλους τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής)

3. Κατάργηση σταδιακά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά τους αγρότες)

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας (αφορά αρκετά τους αγρότες και κτηνοτρόφους)

5. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20%, αντί 28% που ισχύει σήμερα. Το σχέδιο Μητσοτάκη προβλέπει τέλος μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021

6. Μείωση φόρων στα μερίσματα σε 5% από 10% από το 2020

7.  Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια

8. Αναστολή του φόρου υπεραξίας (αφορά και τους αγρότες)

9. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

 

 

agronews.gr