Έκκληση του Προέδρου της Π.Ε.Σ.: “ΟΧΙ κάτω από 1,25€ το κιλό η σταφίδα – Μην την παραδίδεται χωρίς τιμή”

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ. κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος

Έκκληση απευθύνει ο πρόεδρος της Ο.Π Π.Ε.Σ, κ. Αθαν. Σωτηρόπουλου, για την σωτηρία της σταφιδοκαλλιέργειας , με πολλούς αποδέκτες. Πρωτίστως απευθύνεται στους συναδέλφους του σταφιδοπαραγωγούς Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων, ζητώντας τους να μην παραδίδουν το προϊόν τους κάτω από την τιμή € 1,25/κιλό,  που συναποφάσισαν στην Πάτρα στις 30 Αυγούστου αλλά και στους εμπόρους που δεν στηρίζουν την τιμή της σταφίδας, παρότι το είχαν υποσχεθεί στους  σταφιδοπαραγωγούς δημόσια, από το βήμα της σύσκεψης, που είχε οργανώσει η Περιφέρεια στην Πάτρα στις 8 Ιουλίου και αναφέρει:

«Συνάδελφοι, αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε αλλά σας κάνω έκκληση να μην επιτρέψετε στις συντεχνίες συμφερόντων να υλοποιήσουν το σχέδιό τους- που από την πανδημία ετοίμαζαν -ώστε σήμερα να  μας παίρνουν το προϊόν σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή και να μας  οδηγήσουν στην φτωχοποίηση και στην εγκατάλειψη της γης μας.

Υπεύθυνη της σημερινής λεηλασίας του εισοδήματός μας βεβαίως είναι η πολιτεία, η οποία υιοθέτησε πλήρως τις  προτάσεις  των εμπόρων, λειτουργώντας επί  της ουσίας ως  αρωγός της συντεχνίας συμφερόντων στην υλοποίηση του σχεδίου φτωχοποίησης των σταφιδοπαραγωγών, σχεδίου  που είχαμε καταγγείλει εδώ και ενάμιση χρόνο.

Δυστυχώς η πολιτεία, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της, δια του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης,  για διευθέτηση της σταφιδικής κρίσης με συγκεκριμένη διαδικασία απορρόφησης του πλεονάσματος σταφίδας, μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα αλλά ενέπαιξε  και την συνεταιριστική τους οργάνωση, την Π.Ε.Σ, για μια δήθεν δίκαιη στήριξη…. Απόρροια των ενεργειών της αυτών αλλά και όσων την ώθησαν στην απόφαση αυτή για τους δικούς τους λόγους…. είναι η σημερινή λεηλασία  του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών με την καταβαράθρωση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, της τιμής της σταφίδας….

 

Οι σταφιδοπαραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τους έλεγε στα συλλαλητήρια το τι ακριβώς διακυβευόταν σε βάρος τους  και  ποιοι τους εξαπάτησαν με ψεύτικες υποσχέσεις, διότι ο σκοπός τους ήταν ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ, να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Συνεταιριστική τους οργάνωση, την Π.Ε.Σ, που είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταφίδας και στην συνέχεια, χωρίς καμιά αντίσταση, να λεηλατήσουν το εισόδημά τους, γεγονός που βιώνουμε σήμερα…..

Οι μάσκες έπεσαν συνάδελφοι, η πολιτεία είναι απούσα και οι έμποροι αλωνίζουν και μας παίρνουν τη σταφίδα σε τιμές χαμηλότερες και από πέρυσι !!

Από τον Φεβρουάριο οι τιμές όλων των γεωργικών εφοδίων, καυσίμων, ενέργειας  και εργατικού κόστους έχουν εκτοξευτεί και οι συντεχνίες ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ και θησαυρίζουν σε βάρος μας !!!

Συνάδελφοι, πού βρίσκονται σήμερα όλοι αυτοί οι σωτήρες που πρωτοστάτησαν και πολέμησαν λυσσαλέα το ΚΑΘΟΛΙΚΟ αίτημα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Ομάδων Παραγωγών, που ζητούσαν  απόσυρση του αποθέματος  της σταφίδας που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και διαπιστωμένα από την πανδημία  ;;

Ένα δίκαιο αίτημα, που σήμερα, εάν είχε υλοποιηθεί, ο παραγωγός θα είχε πάρει από την αγορά  πολύ υψηλότερη τιμή.

Γιατί σήμερα, ένα μήνα μετά το καθολικό αίτημα όλων των σταφιδικών συνεταιρισμών και των Ομάδων παραγωγών από όλη την Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά για κατώτατη τιμή στη σταφίδα € 1,25 / κιλό, οι έμποροι κρύβονται ;;

Θυμάστε συνάδελφοι, που κάθε χρόνο σας έλεγαν ότι θα σας δώσουν τουλάχιστον  όποια τιμή στη σταφίδα αποφασίσει η Π.Ε.Σ ;;

Θυμάστε συνάδελφοι στις 08  Ιουλίου στην Πάτρα εκείνους τους σταφιδέμπορους που από το βήμα της σύσκεψης υπερθεμάτιζαν στο καθολικό αίτημά μας, που είχαμε ως παραγωγοί φέρει για απόφαση κατώτατης τιμής στη σταφίδα  € 1,50 / κιλό ;;

Πού είναι σήμερα ;;;   Δυστυχώς μας ενέπαιζαν…

Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί,

ο μόνος δρόμος που μας έμεινε είναι η συσπείρωση στις δικές μας οργανώσεις, στις συνεταιριστικές μας οργανώσεις. Μην παραδίνετε το προϊόν σας σε χαμηλότερη τιμή από  € 1,25 / κιλό, που εμείς οι παραγωγοί συναποφασίσαμε.

Μην υποθηκεύετε με τις ενέργειές σας την επιβίωσή σας  αλλά και των συναδέλφων σας.

Υπάρχει καλύτερη προοπτική για το προϊόν μας, τη σταφίδα μας, αρκεί να την διεκδικήσουμε ΜΑΖΙ.

Μόνο έτσι θα γλυτώσουμε από την καλά ενορχηστρωμένη εκμετάλλευσή μας.

Κάνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους στο σταφιδεμπόριο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν την τιμή της σταφίδας πριν να είναι αργά, γιατί η εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας είναι θέμα λίγου χρόνου….

 Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρουν ακέραια την ευθύνη”.