«Άνοιξε» η πρόσκληση για τις στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Πάτρας και Αγρινίου – Καλούνται οι Δήμοι και οι φορείς τους να υποβάλουν προτάσεις έργων

 

«Άνοιξε» σήμερα από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», σχετικά με την υλοποίηση των στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των πόλεων της Πάτρας και του Αγρινίου.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει στην καλλιέργεια αστικών πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση συνολικά των δυνατοτήτων μιας περιοχής με ταυτόχρονη ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών, στις οποίες εμπλέκονται οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών.

Τα έργα αυτά που θα υποβάλουν οι δυνητικοί δικαιούχοι, όπως προβλέπονται οι ΔΕΥΑ Αγρινίου, ΔΕΥΑ Πατρών, Δήμος Αγρινίου και Δήμος Πατρέων, θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν για να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των Αξόνων 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» και 3 «Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος, οι οποίοι συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Προετοιμαστήκαμε σωστά, οργανωμένα, μεθοδικά και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε πως η δουλειά μας αυτή ανταμείβεται. Ανοίγουμε την πρόσκληση ώστε οι δικαιούχοι να έρθουν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τα έργα που θα γίνουν και γρήγορα να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες. Είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, τόσο για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, όσο και για να αναπτύξουμε την ίδια την αστική περιοχή. Πρόκειται για μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που όλοι μαζί θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να τις αξιοποιήσουμε καταλλήλως», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Η πρόσκληση άνοιξε μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, της απόφασης του Περιφερειάρχη για τον ορισμό των Δήμων Αγρινίου και Πατρέων ως Ενδιάμεσων Φορέων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» για τις Πράξεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όλους τους Δήμους και να τους εμπιστεύεται, όπως έχουμε ήδη δεσμευτεί. Μόνο μέσα από την εμπιστοσύνη, τη διαρκή επικοινωνία και την συνεχή συνεργασία θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού μελλοντικές πράξεις και δράσεις» κατέληξε ο Περιφερειάρχης, καλώντας τους δικαιούχους να υποβάλλουν γρήγορα τις προτάσεις τους και ζητώντας παράλληλα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προχωρήσουν στην άμεση αξιολόγησή τους, δίχως καμία καθυστέρηση, ώστε να μπορέσουν σύντομα να αποδοθούν τα έργα στους συμπολίτες μας.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) είναι ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ), που αφορά τους Δήμους Πατρέων και Αγρινίου (πόλεις της Περιφέρειας με πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους), συνολικού προϋπολογισμού 159.827.000 ευρώ (εκ των οποίων τα 64.860.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020»).

Τα έργα αφορούν στη φυσική ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος και θα πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα που προωθούν, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας έτσι, πόλεις «πράσινες», ενεργειακά αναβαθμισμένες, πιο φιλικές για τον πολίτη.