Τι ετοιμάζουν οι “τρελοί επιστήμονες” του Comenius;…

…μόνο ωραία πράγματα! Η δεύτερη χρονιά του προγράμματος Comenius του Δημοτικού Σχολείου της Τέμενης ξεκίνησε με το πιο μακρινό ταξίδι: αυτή τη φορά η υπεύθυνη του προγράμματος Comenius, κ. Αλεξάνδρα-Ελένη Σουλάνη, επισκέφτηκε το σχολείο Dr. Ferreira Da Silva στo Cucujaes της Πορτογαλίας.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά ξενάγηση σε εγκαταστάσεις του σχολείου και περιγραφή του εκπαιδευτικού συστήματος. Πόσες διαφορές έχουμε! Στα σχολείο υπάρχει ένας διευθυντής για 8 σχολεία και φιλοξενούνται συνολικά 1567 μαθητές σε 77 τμήματα (νηπιαγωγείο έως επαγγελματικό λύκειο). Το βασικό σχολείο έχει περίπου 800 μαθητές και τα κτίριά του περιλαμβάνουν αίθουσες διδασκαλίας, κλειστό γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, γραφεία και μια μεγάλη αίθουσα για τις διοικητικές υπηρεσίες του σχολείου. Λόγω του πλήθους των μαθητών υπάρχουν διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων, για να διευκολύνεται η χρήση των κοινόχρηστων χώρων (τραπεζαρία, τουαλέτες και βιβλιοθήκη). 

Θαυμάσαμε τις άνετες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, το επίπεδο συντήρησης και την υλικοτεχνική υποδομή. Τα παιδιά έχουν καλογραμμένα βιβλία που όμως δεν παρέχονται δωρεάν. Στο γραφείο διδασκόντων, εκτός από τις φιλόξενες πολυθρόνες και τον εξοπλισμό, υπήρχαν πίνακες ανακοινώσεων όπου είδαμε το πρόγραμμα και την κατάσταση της βαθμολογίας από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού τους συστήματος, μάθαμε ότι οι διακοπές που έχουν είναι σχεδόν όμοιες με τις ελληνικές, αλλά μόνο για τους μαθητές: οι εκπαιδευτικοί έχουν μία εβδομάδα διακοπών τα Χριστούγεννα, μία το Πάσχα και περίπου έναν μήνα το καλοκαίρι, καθώς απασχολούνται στο σχολείο με διάφορες εργασίες.

Οι οικοδεσπότες είχαν ετοιμάσει μια μικρή γιορτή στο γυμναστήριο που περιλάμβανε θεατρικό, τραγούδια από τη χορωδία και μπάντα, και χορευτική επίδειξη. Ολοκληρώθηκε με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο, όταν οι γυμναστές ζήτησαν από όλους τους επισκέπτες να πάμε στον αθλητικό χώρο όπου βρίσκονταν και οι μαθητές της παράστασης και να εκτελέσουμε τη χορογραφία που μας έδειχνε!

Στην καθιερωμένη συζήτηση με τους συναδέλφους ανταλλάξαμε τα ημερολόγια που είχαμε φτιάξει και φωτογραφίες από το "δέντρο των δικαιωμάτων", ενώ προγραμματίσαμε και τις επόμενες δραστηριότητες. Έτσι, το Φεβρουάριο στην Ιταλία θα έχουμε θεατρικό με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών και μετά στη Βουλγαρία θα σχεδιάσουμε παιχνίδια με το ίδιο θέμα, ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά τον αγαπημένο τους τρόπο μάθησης.

Η περιήγηση στην περιοχή περιλάμβανε επίσκεψη στο μουσείο καπέλων και στο σύγχρονο εργοστάσιο, όπου η ξεναγός μας πληροφόρησε με υπερηφάνεια ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο. Σε εργαστήριο υαλικών παρακολουθήσαμε έναν τεχνίτη να κατασκευάζει υπέροχα αντικείμενα από φυσητό γυαλί, και αργότερα ο δήμαρχος μας τόνισε την αξία των προγραμμάτων ανταλλαγής εμπειριών, γνώσεων και πολιτισμού. Στο Ίλιαβο είδαμε το μουσείο του μπακαλιάρου και μάθαμε για τον τρόπο αλιείας του (βασικό βιοποριστικό μέσο για την πλειοψηφία των κατοίκων) καθώς και ένα από τα καλύτερα εργοστάσια πορσελάνης στον κόσμο, ενώ στο παραλιακό Αβέιρο κάναμε βαρκάδα στο ποτάμι με τα παραδοσιακά πλοιάρια μολισέιρος (λόγω αυτών η πόλη λέγεται και Βενετία της Πορτογαλίας). Οι οικοδεσπότες μας γνώριζαν ότι το πολιτιστικό κομμάτι της επίσκεψης θα έμενε ημιτελές χωρίς τα παραδοσιακά τραγούδια φάδος και μας προσέφεραν μια αξέχαστη βραδιά σε μια ταβέρνα με ζωντανή μουσική…