Η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου

Το  Πάσχα του καλοκαιριού 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

 

 

«Αληθινά, η Παναγία είναι η βοήθειά μας ενώπιον του Θεού και μόνο τ' όνομά της χαροποιεί την ψυχή. Αλλά κι' όλος ο ουρανός κι' όλη η γη χαίρονται με την αγάπη της. Αξιοθαύμαστο κι' ακατανόητο πράγμα. Ζει στους ουρανούς και βλέπει αδιάκοπα τη δόξα του Θεού, αλλά δεν λησμονεί κι εμάς τους φτωχούς κι' αγκαλιάζει με την ευσπλαγχνία της όλη τη γη κι' όλους τους λαούς». 

Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι το Πάσχα του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη θεομητορική εορτή. Ήδη από την 1η του μηνός Αυγούστου στις εκκλησίες ψάλλονται καθημερινά οι Παρακλήσεις –εναλλάξ η Μικρή και η Μεγάλη. Οι πιστοί προετοιμάζονται -νηστεύουν, εξομολογούνται, κοινωνούν- για να γιορτάσουν αληθινά το μεγάλο πανηγύρι.
Μητέρα της Ζωής η Παναγία μεθίσταται προς την όντως Ζωή, τον Υιό και Θεό Της. Η παράδοση της Εκκλησίας αναφέρεται στην Μετάστασή Της. «Η πηγή της ζωής εν μνημείω τίθεται», όμως «κλίμαξ προς ουρανόν ο τάφος γίνεται».
Η τιμή προς την Θεοτόκο είναι πάντοτε από τις πλέον ζωηρές φανερώσεις της ορθοδόξου ευσεβείας σε κάθε γενεά. Η Παναγία είναι το πνευματικό στολίδι της Ορθοδοξίας. Το πρόσωπο της Παναγίας τραβά σαν μαγνήτης τις ευσεβείς ψυχές, τις ησυχάζει και τις παρηγορεί.
Οι χριστιανοί τιμούν ιδιαιτέρως την Παναγία γιατί είναι εκείνη που γέννησε τον Ίδιο τον Θεό, ο οποίος και πρόσφερε την σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. Αλλά και διότι η Παναγία είναι εκείνη που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση. Είναι η βοηθός στις δύσκολες στιγμές της επίγειας ζωής μας.

 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

Στην ιστορική Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων θα βρεθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος στα πλαίσια του εορτασμού της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Την παραμονή της εορτής, ο Μακαριώτατος λίγο πριν τον Πανηγυρικό Εσπερινό θα τελέσει τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μονής, ενώ ανήμερα της γιορτής 15.8 θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της μονής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της λαμπρής θρησκευτικής γιορτής έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 14.08.2013

ΩΡΑ 19.00΄: Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β' και της συνοδείας του

ΩΡΑ 19.15΄: Εγκαίνια του ανακαινισμένου Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μονής

ΩΡΑ 19.30΄: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

 

ΠΕΜΠΤΗ 15.08.2013

ΩΡΑ 7.00΄: Όρθρος

ΩΡΑ 7.30΄: Καταβασίαι

ΩΡΑ 8.30΄: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄.